När man prioriterar

Hur prioriterar man? Adam jobbar kanske 44h/vecka. Jag studerar på heltid och jobbar kanske 5-10h/vecka. Vi har två barn, två hundar och huset ska underhållas, städas, vardagen flyta på. Dygnet har bara 24h så det gäller ju att prioritera. Vilket är svårt! 2020 misslyckades jag med det och var så nära på att bränna ut mig. 2022 var en tuff balans mellan att orka och att hinna med så mycket som möjligt utan att krascha och så fort vi flyttade hem igen kunde vi sänka farten och prioritera hälsa i större grad. Även om typ den sinade brunnen satte stopp för en stor del av njutandet där i början. 
 
Nu 2023 prioriterar vi små projekt. Jag frågar mig alltid: är det här något som stör mig, att det inte är klart? Sedan: vad skulle ge mig glädje att ha klart? Ibland är svaren samma sak. Är det så, blir det mest prioriterat. Som innan jul var det enormt viktigt för mig att ha julgardiner, så gardinstång blev viktigt, och att sy upp gardiner i rätt längd. Efter jul kändes det så tomt, så då kändes det viktigt att hitta en gardin att byta till. Jag byter bara gardiner två gånger om året: julgardiner och resten-av-året-gardiner. Hur har ni det hemma?
Något annat som stört mig var att listerna inte var målade i köket. Det ger mig ingen lycka att ha det gjort - faktum är att jag tar det för givet när det är klart - me när det inte var gjort gick jag och störde mig på det varje dag. Så att få en dag själv medan Adam och hans mamma var iväg med barnen var extremt härligt. Jag lyssnade på podd eller ljudbok och målade nästan alla lister i köket, även runt fönstren. Sedan det blivit gjort så tänker jag inte på det. Men att det är gjort har fått köket att kännas så mycket mer klart! Det är inte helt klart än - några lister målade jag före montering och de ska fortfarande monteras. Vid kaffebryggaren ska hela den skivan målas. Men wow, vad det kändes skönt att komma in i köket efter att listerna var målade. Som om köket var klart. Köksön landade på något vis. 
 
Nästa etapp blir att måla klart de grå detaljerna i köket, särskilt skivan vid kaffebryggaren. Den irriterar mig varje dag. Så någon helg framöver blir det klart. Medan listerna runt dörrar och de sista listerna i köket får vänta tills vi bytt dörrarna. De stör mig inte. I sommar kommer vi även måla runt fönstren i utbyggnaden ett andra lager. I sommar kommer vi vara lediga mycket, och då kan vi ta ett miniprojekt om dagen eller varannan dag. Det får bero på vem bebis är. Om det är en liten Livia, som alltid ska vara i famnen, eller en liten Saga, som är nöjd varhelst hon läggs ner. Blir det ett litet kolikbarn blir det nog inga projekt klara alls. Men det är okej det också. 
 
Vilka projekt har du planerat i sommar?