När barnen önskar sig julklappar!

Jag frågar tjejerna ungefär en gång i veckan vad de önskar sig i julklapp, för det är så kul att höra deras svar! Just nu är "skattkista med en skatt i" och "en påse med godis" Livias svar. Saga nickar ivrigt och instämmer "Åse odis! Och lass!". Alltså, glass. Sedan brukar hon berätta för mig att hon fyller år när tomten har kommit. Det har hon koll på, vår lilla tjej, snart vår lilla 3-åring. Hur sjutton har tiden gått så snabbt?! Om man frågar henne separat vad hon önskar sig säger hon "duplo". Men är Livia med så säger hon alltid samma som Livia, vad än storasyster sagt. Hon gör allt som syrran gör, även säger blä om maten på tallriken innan hon slukar varenda smula. 
 
När vi är i affärerna pekar de ut saker de vill ha, och i början hade vi diskussioner om det att nej, vi ska inte köpa det ena eller  det andra. Sedan började jag svara att de fick önska sig det i julklapp (eftersom jul ligger före deras födelsedagar just nu). Men nu börjar de ju minnas vad de önskat sig och sett, så efter några gånger kom jag på att jag kan ta bild på det de pekar ut och "skicka till tomten". Det är himla poppis! Mitt iCloud är nu fullt av bilder på Livia som håller upp allt möjligt. Om FBI skulle gå igenom bilderna skulle de nog tro att jag var besatt av leksaker, huvuddelen rosa eller glittriga.
 
Det är utan tvekan roligast i år med julklapparna. De önskar sig så mycket och är så skilda personligheter. Samtidigt leker de helst och bäst tillsammans, så att ge dem helt olika saker skulle inte fungera med husfriden. De bråkar kort och intensivt, som små bomber som brisserar, sedan är allt frid och fröjd igen. Men nyckeln till husfrid här hemma är att ha två av det mesta.
 
Jag tänkte att jag delar deras önskningar, så kan jag delvis hänvisa släktingarna till det men också kanske inspirera andra som har barn eller barnbarn i samma ålder. Det mesta går att hitta på loppis, tradera eller secondhand! Särskilt förskolebarn är det tacksamt att köpa begagnat till, för de har ingen koll, så länge det är helt, komplett och rent.
 
 
Livias önskelista (4-5 år)
1. Kamera. Hon älskar att fotografera. Jag tänker dock att det är bättre för femårspresent, hon är ju s liten ännu. Men hon lånar min lilla och tar mycket bilder.
2. Livia önskar sig en babysitter till sin docka. Hon var jättearg nu när vi lade undan Williams för "hennes docka ville ju låna den!" men jag sa att vi kan ju önska en egen till hennes docka, för Williams är ju så stor. Det tyckte hon var en bra idé. "Rosa, mamma!". Såklart.
3. Att hjälpa till i köket älskar bägge tjejerna, men ivia klagar ofta på att jag och Adam har så mycket kokböcker och inte dem. Så det vore ju kul med kokböcker för barn, med enkla recept, steg för steg-bilder och kanske även bakning. Och varför inte om kalas?
4. På tal om böcker, så älskar Livia att läsa. Hon har särskilt fastnat för Saga-sagornaSuper-Charlie och Musse & Helium.
5. En skattkista med en skatt. Chokladpengar vore ju toppen. 
6. Fia med knuff i trä. Tydligen spelar dem det på förskolan.
 
 
Sagas önskelista (ca 3 år)
1. Duplofigurerna från Pawpatrol. Hon leker med dem konstant, har med dem i bilen osv. Hon saknar RubbleSkyZomaEverest och Liberty
2. Duplobitar att bygga hus med. Eller ladugårdar, för det är det hon bygger just nu, en "laggdå".
3. Dockkläder, främst till sin favoritdocka som är 25cm lång, men också till sina Baby Born.
4. Mamma Mu-böcker! Vi har "Mamma Mu åker bob" och "Mamma Mu Gungar". Hon älskar Mamma Mu! Perfekt att hitta på loppis eller second hand eftersom att de funnits så länge.
5. Evy våningssäng för dockhuset. Saga älskar dockhuset och den lilla sängen de fick från min barndom har gått sönder. Just dockhuset älskar Saga, och allt som har med bebisar att göra!
6. På samma tema, barnvagn och spjälsäng till hennes dockhus. För den spjälsängen de har (från när jag var barn) är väldigt trasig. Och så klart ska hennes dockor ha bebisar hela tiden. Bebisarna är små och hon tar hand om dem så fint.  
 
 
Saker tjejerna önskar sig en var av:
1. Bamseservis! Oj vad de älskar sitt porslin, men det finns inte många delar kvar. Livia fick en när hon fyllde 2, sedan när hon fyllde 3 eftersom så många delar var sönder. 
2. Cykelkorgar, Saga vill ha en blå och Livia en rosa. Förvånande va? 
3. Gitarrer/ukulele. De spelar glatt på våra och önskar sig varsin liten. Återigen i mycket otippade färger, blått och rosa...
4. Paw patrol på DVD.
5. Sällskapsspel att göra ihop! Vi har flera för vuxna, men inget för barn. Det finns så många roliga, som krokodilen och andra liknande spänningsspel, memory, twister, vem där?, plocke pinn, Uno, plockepinn, ABC-pussel, Diamanten, Råttfällan (fast när William är äldre, kanske?), Bondespelet, Hues and Cues, Bamses gympaspel, Once upon a time (Tror Adam skulle älska det!), kalaha, yatsy och allt vad vi nu minns från våra egna barndomar! Även om Saga är liten nu, är hon mer och mer "med". Och Livia älskar att spela spel, vilket de gör mycket på förskolan.
6. Varsitt Gosedjur från Paw Patrol. Det finns fina och fula. De med glittriga ögon är väldigt fina. Det skulle till och med William kunna få ett, fast någon annan figur. Vi vet ju inte vad han kommer att tycka om än. 
 
7. Eltandborstar! Paw patrol eller Frozen, varsin som är lika men olika, till exempel Anna och Elsa
8. Varsin sparkcykel, en blå och en rosa...
9. Varsitt skärp, glittrigt och regnbågsfärgat, rosa och blått... kompisen har ett så nu vill våra tjejer också ha det.
10. Ritpapper i olika färger, inklusive vitt. Pennor, kritor eller pennor som är torra. 
11. Glitter! Det går alltid åt. Oj vad barn älskar glitter! Det finns mer och mindre miljövänliga varianter. 
12. Återbrukade pärlor! Antingen från gamla smycken eller från barn som inte längre är intresserade. Livia älskar både pärlplattor och att göra smycken. De börjar bli riktigt duktiga på att plocka upp efter sig också!
13. Campingväskor! Adam vill ta barnen och campa. De gjorde det vid ett tillfälle i somras.
14. Om man campar behöver man varsin thermos för varm chocklad, eller hur?
 
15. Bilar i plåt/metall!
16. Utklädningskläder prinsessor. Rosa och blå, eller Frozen, Anna eller Elsa. Eller bara kronor.
17. SOS-fordon i metall
18. En smal bilmatta eller en bilbana på rulle man kan sätta på golvet i barnrummet. Vi har bara 70cm att röra oss med så det måste vara en smal mata. Längden däremot spelar mindre roll.
 
 
19. Upplevelser. Kneipbyn, Liseberg, Skansen, Grönalund, Astrid Lindgrens värld, Tometalnd, Legoland, Kålmården... presentkort på olika upplevelser är nog det vi föräldrar uppskattar mest! Det tar ingen plats, behöver inte städas och de ger barnen minnen för livet.
20. Danslektioner och andra aktiviteter! De har dansat 1 och 2 terminer och älskar det. Gymnastik kan de nog också vara stora nog för, men på sikt tror jag att de skulle gilla simning, ridning eller friidrott. De älskar att hoppa och skutta men ä!
 
Det är lite för lätt att hitta på idéer för julklappar just nu. Men jag hoppas våra familjer kan hålla sig till 1 var, och gärna skippa William (om han inte får kläder dock, för allt annat har han) i år. Han minns ändå inte det här året och kommer bara äta upp pappret. Det finns ingenting vi behöver till honom, vad jag kan komma på. Men det finns ju några saker som alltid är roliga:
 
Tips till William, aningen för liten för julklappar!
 
 
1. En personlig bok där William är huvudperson.
2. En åka-runt i bil vore ju inte helt fel, det skulle systrarna älska i alla fall! Fast inte namnet på dock. Vårt efternamn, möjligtvis. Jag förstår inte poängen med prylar med barnets namn på.
3. Kläder i storlek 80 och större. Särskilt byxor, tights och gulliga byxor han kan leka i nästa sommar! Gärna blå, gröna, beiga och mönstrade. Inte vita, och helst inte med "läskiga" tryck, men glada och mer gulliga. Jag förstår inte varför "pojkkläder" ska vara fulla av dödskallar, mörka färger och elaka mönster. Jag älskar personligen newbies djur- och skogsmotiv. Det är de kläderna jag använt mest till alla barnen. Barnkläder ska vara mysiga, mjuka och positiva, tycker jag. Inte obekväma eller opraktiska, inte tryck på (de går bara sönder) och inte vita. Men vill barnen ha det, så får dem det när de önskar sig. Som att Livia numera vill ha vitt, rosa, lila och glitter! Det ska bli spännande att se vad William kommer att älska.