När man visar barnrummet

Jag älskar barnrum! De är så levande. Vårt sovrum förändras inte alls. Vi kommer ändra det den dag vi byter, såklart, men varken jag eller Adam har behov av att förändra ett rum när vi trivs med det. Vi väljer överkast, tapeter och gardiner som vi gillar, sedan är det som det är. Vissa rum får julgardiner i december, så tvättar jag de som hängt uppe hela året. Men i övrigt? Vi har varken vår- eller höstgardiner. Vi har bara gardiner. Men barnrummet däremot måste förändras, för barnens behov förändras hela tiden. Det slog mig här om dagen att det var länge sedan jag tog några bilder på det ch visade, så jag passade på lite snabbt med mobilen medan tjejerna tittade på Paw Patrol. De hade äntligen städat, vilket gör det mer roligt att fotografera.
 
Huvudnumret i rummet är ju sängen. De sover ju ca 11 timmar per dygn, så en bra säng kändes viktigt för oss. En timme går åt till att läsa böcker och mysa, vilket också sker i sängen. Därför kändes det viktigare att prioritera en stor, bekväm och rolig säng framför mycket golvyta. Det är sorgligt, men en vanlig dag är de ju bara hemma och leker fyra timmar om dagen. Jag hämtar vid två, vi är hemma kanske runt halv tre. Sedan äter vi mat runt sextiden och börjar nattningen vid sju. På morgonen är de alltid nere och härjar innan förskolan. Så det är ju bara helgerna de faktiskt är mycket på rummet, men även då är de gärna med oss i köket (eller med sitt duplo). På sommaren är de hellre ute och leker i trädgården än inomhus.
I sängen finns inbyggt förvaring för nästan alla deras kläder. Klänningar och ytterkläder förvaras på annan plats. Det finns ett loft där de leker och har de flesta av sina tusentals (okej, men tjogtals i alla fall) gosedjur. Adam har satt upp handtag så att sängen är mycket klättervänlig, och senast i helgen satte ha en trapets i taket. Inte med mitt godkännande (jag tycker att det är för nära till platser de kan slå sig på, men han anser att då lär dem sig... vi har lite olika åsikt där) men barnen älskar det. De hänger helst knäveck. 
 
Livia önskade sig en rosa klocka i julklapp, så nu vet hon att klockan åtta släcker vi lampan. Det är den enda tiden hon kan än så länge, men hon är väldigt fascinerad av tid. På bänken under snedtaket låter vi oftast leksaker som är svåra att lägga i lådan stå, som kulramen, trätåget och liknande större träleksaker. Resten av leksakerna ligger i skåpet i lådor som ser ut som legobitar. Inte alls praktiskt, så att ordna bra med utdragbara lådor i skåpen står på att-göra-listan.
På väggen hänger ett par söta tavlor, en uggla i akvarell som vi fick när vi hade babyshower innan Livia föddes. Vi fick en räv också och den hänger utanför rummet. Väskor och "Livias hörlurar" hänger på kroken som har en riddare. Det var ett loppisfynd när Livia var nyfödd eller något. På golvet ligger en bilmatta och elefantpallen Livia fick av sin moster. Mycket älskad!
 
Färgen på väggarna är grå, en färg från Rusta som mamma mestadels målade åt oss när jag var nyopererad och inte fick men var superledsen över att inte ha hunnit ordna det innan bebisen kom. Det blev ju kejsarsnitt en månad innan jag trodde Livia skulle anlända, så jag var inte alls redo. Första barnet kommer ju efter beräknad tid, hade jag googlat... 
På väggen bakom sängen satt förut en underbar tapet med luftballonger. Nu är det en lika underbar tapet med tistlar. Tanken var att skapa en känsla av törnrosa, en häck med slottet mitt i rummet. Jag älskar den tapeten. Den har mjuka blågröna nyanser och lagom mycket rosa. Tonerna matchar svanlådan med maskeradkläder, ett loppisfynd från USA som kostade 9 eller 10 dollar, vilket då var ca 80kr. Jag har borrat fyra lufthål i dess botten ifall barnen får för sig att gömma sig i den. 
 
Ett annats tälle barnen kan gömma sig i är bollhavet, som Adam fixade. Jag var väl inte jätteförtjust i hans idé, men återigen: barnen älskar det! Det är väldigt svårstädat, men kul som sagt. Under bollarna ligger en mjuk gymmatta, så det är helt okej att trilla ner där. Två gånger har Saga kissat där och det var den jobbigaste städningen vi gjort. Alla bollarna fick sig en omgång i tvättmaskinen på låg värme och Adam fick tömma, skura och ordna. Men det gjorde han utan att klaga!
Det roligaste tjejerna vet är ändå böcker, särskilt Livia. Saga kan vara lite motvillig ibland. Vi läser oftast 3 böcker på kvällen, men har vi gott om tid eller om de väljer korta böcker blir det fler. Lediga dagar blir det ofta böcker mitt på dagen också. Om Livia kommer med en bok och ber oss läsa för henne släpper vi allt. Särskilt för mig är det viktigt att barnen älskar läsning, för det har de nytta av hela livet. Böcker är portaler till andra världar, ett sätt att lära sig empati och förstå världen såväl som att tillskansa sig kunskap. Några av de finare böckerna står på hyllan nedanför en broderad tavla mamma gjorde till mig när jag var bebis. Men de flesta trängs  hyllan där tjejerna härjar fritt!
 
Det står en låda med småböcker/pixiböcker i öppna spisen. Livia älskar småböckerna, medan Saga just nu föredrar de större faktaböckerna. Saga vill gärna ha faktaböckerna med bilder på djur, medan Livia gillar rosa och hästar, äventyr och historier om busiga barn. På förskolan är favoriten Musse och Helium, hemma är det Super-Charlie och Saga-böckerna som gäller. Men just nu är Barbie väldigt poppis, mina gamla böcker från -96 där det bland annat står att Barbie tyckte att "det var konstigt att prata i mobiltelefon mitt under en fest". Tiderna förändras! Numera har alla telefonen i handen på en fest, fast kanske främst för att ta kort med!
Barnrummet är svårfotograferat då sängen är så stor, så man kommer inte åt så bra, och det blir mycket skuggor. Men det är ett otroligt roligt rum, där barnen härjar fritt. Vi har som regel att de måste städa för att se TV, så då och då gör dem ett ryck och gör det fint igen. Men oftast är det ponnyhästar, gosedjur och barbiedockor över hela golvet. Något som retar Adam till vanvett men som jag tar med ro, för det är ju så som det ska vara i ett barnrum. Lekfullt och tillåtande!