När vårt hus ligger ute!

 
Vårt hus ligger ute till försäljning! Det känns så spännande. Annonsen hittar ni här. Vilken resa det har varit. Så mycket känslor. Vi bestämde i våras att det skulle bli för dyrt att bygga ut så att det blir huset vi behöver. När vi räknade skulle det kosta ca 3,5 miljon, medan gårdar i den storleken ligger på ca 4. Då är det bättre att sälja och köpa nytt, än att försöka anpassa något som redan är jättebra som det är och göra det till något konstigt.
 
 
Huset lades ut på en fredag och vi hade annonserat om 2 visningar, men mäklaren blev nerringd och vi förlängde visningarna samt bokade in en tredje. Vi lade ut huset för 2 650 000 i och med att vi lagt ner ca 1,5 miljon på det sedan vi köpte det, arbetstid borträknat. Huset är ju underbart, men väldigt speciellt, så vi förväntade oss typ noll intresse. Vi fick det värderat till mellan 2,2 till 3 miljoner och rekomendationer att lägga det för 2,5. Däremot kände vi att vi vägrar sälja för 2,5, så det vore ett lockpris. Vi säljer för 2 650 000 eller högstbjudande, annars bor vi kvar. 
 
Så ni kan tänka er vår förvåning när vi hade 1000 visningar på Hemnet varje dag första veckan! Nu är det uppe i över 12 000 visningar på Hemnet. Vi hade tre visningar förra veckan och intresset var galet stort. Vi har sex stycken personer som alla säger att de är jätteintresserade, men ingen verkar vilja lägga första budet, så det är olidligt spännande! Är de verkligen intresserade av vårt hus?! 
Fördelarna med vårt hus är många. Det är bara 800 meter till havet, en kvart från Visby, 10 minuter från två olika mataffärer trots lantligt läge. Vi har två grymma skolor och förskolor 10 minuter bort, gångavstånd till Gotlands bästa pulkabacke, elljusspår och orienteringsklubb. Utanför ligger en cykelbana som går nästan hela vägen in till Visby.
Men huset har ju också tre nackdelar - trappan upp till övervåningen är brant, huset ligger bara 14 meter från vägen och det är generellt lågt i tak, 2-2,2m generellt. Dock går ju trappan att bygga om ifall man verkligen vill. Vi har ju lärt oss att gå i den och tycker inte att den är ett problem. Vägen är bara trafikerad om sommaren vissa tider och generellt är det tyst och lugnt här, så den är heller inget bekymmer för oss. På sommaren ljud-dämpar häcken och det är mest Juli när alla ska hem från stranden som det är störande. Annars är vägen en tillgång: man slipper skotta, perfekt cykelbana för promenader och cykelturer och den gör det enkelt att hitta hit samt tas sig överallt. Och taket? De flesta är ju inte 2m långa så jag ser inte att det är ett problem. Man kan ju ta bort innertaket på övervåningen så det är öppet till taknocken om man vill. Det hade vi planer på att göra. 
En annan sak vi förberedde var att bygga ett sovrum på balkongen ovanför köket. Vi tänkte oss huset som ett kråkslott och förberedde för ett badrum genom att se till att rör och avlopp finns uppdragna precis till taket/golvet på övervåningen. Då skulle huset få 3 sovrum och 2 badrum. Oj vad vi längtade efter att utföra de planerna! Vi tänkte söka bygglov nu under sensommaren och bygga under höst och vinter. Men som sagt - det skulle bara lösa våra problem tillfälligt och vi skulle inte få tillbaka investeringen vid en försäljning. 
Huset är så extremt mysigt nu, särskilt på kvällen. Vi har satsat på olika belysning och punktmarkerat vissa arbets-zoner, vilket gör att det är praktiskt och otroligt mysigt på kvällen. Badrummet är mycket praktiskt och lätt att hålla rent. Vi hade tänkt oss ett litet badrum på övervåningen med dusch. På bottenvåningen är det skönt med badkar men nästa person kan ta bort och bara ha dusch om de vill. Vi duschar knappt och när vi gör det sitter vi i badet. Vi älskar att ta långa bad och tända levande ljus. Badrummet är som ett spa.
Övervåningen är ju där vi är minst. Barnen leker mycket på sitt rum, men allrummet har blivit mest en genomfartsplats för oss vuxna. Barnen leker gärna där. Jag har hela tiden tänkt att jag ska sitta där och pyssla, men renoveringen har inte gett mig tid till det. 
Vårt sovrum är rummet jag gillar minst. Vi tapetserade snabbt för att jag inte gillade den ljusa äppelfärgen som var i rummet när vi flyttade in, och tänkte sedan göra om det på sikt. Vi byggde sänggaveln när Livia var liten men jag tyckte aldrig att förvaringen var tillräcklig. Jag hade platsbrist och Adam fyllde bara halva sin garderob. Hade vi bott kvar hade detta rum blivit ett barnrum och vi hade rivit väggen. Det skulle ha blivit ett badrum där skrivbordet står och vi hade flyttat varmluftspumpen till vårt nya sovrum, på nuvarande bakre balkongen.
Vårt sovrum har underbart morgonljus och är alltid lugnt, eftersom det ligger på husets baksida och vätter mot skogen. Utsikten är magisk på sommaren med löven. Nu när vi har William i sovrummet måste vi dock ha det fördraget eftersom han annars vaknar pigg klockan 5.
Barnrummet har bäst ljus på dagen, det är så himla ljust och glatt. Där finns bra förvaring i snedutrymmena och i bokhyllan som är inbyggd i väggen. Jag älskar verkligen barnrummet! Gamla ägaren hade det som sitt sovrum.
Trädgården är nog ändå det jag kommer att sakna mest, för den är så underbar. Det blommar överallt i omgångar. Altanen blev så himla härlig, med långbordet där vi haft så många härliga kvällar tillsammans mes vänner. Undre delen har varit mer barnens eller ett soldäck där svärmor kunnat ligga och sola. Helt insynsskyddat. Det är verkligen en oas!
Från båda uteplatserna har vi haft bra tillsyn på barnen i studsmattan och på sin lekställning. Vi har planterat med målet att efterlikna en engelsk lantlig trädgård, med lummiga, självständiga växter som inte behöver tuktas eller fixas med. Den enda rabatten jag egentligen behövt rensa är rosorna framför huset, där tulpanerna tar över på våren men efter de är klara är det bara rosor där, vilket gör att ogräset försöker ta över. De andra rabatterna är så fulla att ogräset inte får plats.
Jag har inte tagit bild inne i bodarna, men de har också varit sköna att ha. Verkstadsboden, en gammal militärvagn. Gäststugan där halva är kontor. Planteringsboden som står utanför vår mark. Det finns också en stor container, som vi använt som garage. jag tänkte köra loppis där nu om någon vecka, och sedan skänka bort den mot avhämtning. Så slipper nästa ägare den. Någon av intressenterna uttryckte att de inte ville ha den. Vi har tyckt att det varit smidigt men drömde om att ta bort den och bygga garage. Gamla ägaren lämnade den till oss och det har varit bättre än ingenting. Men den är ju ful att titta på.
 
 
Nu ska det bli spännande! På fredag har vi en visning till, sedan hoppas vi att buden kan börja trilla in. Vi älskar verkligen vårt lilla hus och roligast vore om ett ungt par eller någon med ett barn ville köpa det. Det är verkligen ett underbart hus att bo i, men för litet för oss.