William 15 månader

My little monster. Det är mitt smeknamn på dig. Du ä vårt lilla monster, helt underbar men helt sjövild. Du testar vårt tålamod och våra adrenalinnivåer konstant. Lille William, vad du har blivit stor senaste tiden.

 

Du sover hela nätter nu i din spjälsäng. Eller ja, i rese-spjälsängen, för nu när vi försöker sälja huset har vi plockat bort den vanliga spjälsängen. Du trivs bra där men hittar på lite bus, framförallt hoppar du i den och flyttar omkring den. Står den nära någonting får du långa armar och når vad det än är. Du kastar det runt i rummet eller drar ner det i spjälsängen där du kan undersöka det i godan ro. 

 

Du sover tre gånger per dygn. Vid sju-åtta på kvällen lägger vi dig med en flaska vatten och du brukar somna själv inom några minuter. Missar man ditt ”sömntåg” är du dock omöjlig att söva och är utan problem vaken till elva och härjar som en orkan. Men passar man på att lägga dig när du gnuggar dig i ögonen så somnar du nästan bums, med lite gurglande ljud eller protester först.

 

På dagen sover ganska direkt efter frukost, du brukar leka någon halvtimme/timme innan det är dags att sova igen en timme eller så. Efter lunch är det samma visa, ibland direkt efter lunch, ibland en halvtimme efter att du är klar. Du sover till två-tre på eftermiddagen och vaknar sugen på mellis, innan du härjar tills läggdags. 

 

Att äta är det bästa du vet. Du är alltid hungrig och du är ordentligt matar. Du brölar och vrålar om någon äter och inte låter dig smaka ögona-böj! Det bästa du vet är såser och grädde. Du blir totalt tokig. Jag brukar mosa ner potatisen i sås, så slukar du den också. Annars slänger du bort den. Kött är okej ibland, men lite för svårtuggat än så länge.

 

Jag vet inte hur många tänder du har, för du hatar att borsta tänderna och biter ihop så fort vi försöker, så jag har inte lyckats räkna på ett tag. Men minst 10, troligtvis runt 12. Du har fyra nere och fyra uppe samt lite tänder längre in i käken. Vi borstar dem två gånger om dagen och vad du avskyr det! Du vill gärna tugga på tandborsten i din egen takt, men det skulle nog inte tandläkaren gilla. 

 

På tal om att du tuggar, du biter gärna mig när du är trött, precis som Livia gjorde när hon var liten. Ibland biter du den syster som är närmast när vi läser bok, men det är på exakt samma sätt: när du är trött och myser kan du bitas, inte annars. Däremot knuffas du gärna och älskar tt dra dina systrar i håret, för då skriker dem och det tycker du är jätteroligt! Att sno Sagas eller mina glasögon är också hur roligt som helst. Uppmärksamhet älskar du, och det får man ju när man busar! Oj vad du skrattar. Särskilt håller du på medan vi läser och vi fokuserar på boken, för det går ju inte! Vi ska ju fokusera på dig, alltid, inte på någon trist bok.

 

Böcker är du inte intresserade av alls, än, mer än att tugga på. Den enda boken so är lite kul är Blocks, eller när någon annan läser, men annars är du måttligt road. Biblotekarien är rolig, och kanske blir du intresserad på förskolan - där börjar du om några dagar! Hur kan du redan vara så  stor?!

 

Du älskar att härja runt, klättra på allt och gräva i jorden. Ute är det sandlådan och mammas rabatter som är roligast, tätt följt av att gunga eller plaska vatten. Inne är det riva tjejernas duplobyggen eller välta duplolådorna som är mest kul, för då får man ju reaktioner! Fast att bygga är jättekul det också, särskilt om det har djur eller hjul. Du kan sitta länge och plocka isär och sätta ihop samma fem duplobitar. 

 

Vi har satt barngrindar till badrummet eftersom du älskar att leka med toaborsten och att starta kranen i handfatet, och till vardagsrummet eftersom du gillar att sno fjärrkontrollerna och att knuffa på TV:n. Den här veckan är de dock borta eftersom vi har visningar, så du lever loppan! Du upptäcker världen och allt ska klättras på, vältas och kastas. Så rolig världen är ur ditt perspektiv!

 

Ändå får jag säga att du är så lugn och smart. Du sitter och funderar på saker och ting, och du ger dig inte. Du är en liten problemlösare och du tittar hur vi gör. Du kan flytta stolar och pallar för att komma upp vart du vill, och du kan sitta stilla länge när du luskar ut hur skåpet ska öppnas. Så egentligen är du nog lugnare än dina systrar var i samma ålder, och mer finurlig. Men du är aldrig sysslolös, och lär dig allt så tidigt, så vi upplever dig mycket tokigare.

 

Din pappa har varit föräldraledig med dig nu så ni har fått ett starkt band och du tyr dig lika mycket till oss båda. Jag upplever dig inte varken pappig eller mammig, möjligtvis Livia-ig eller Sag-ig, för oj vad du vill vara med dina systrar. I badet ska du sitta i Livias knä, inte i mitt, och du gör var som helst för att få vara med i deras lekar. Det finns inget finare än när du och Saga bygger duplo på golvet, eller när Livia gungar dig. Att se era relationer byggas upp är det vackraste jag någonsin bevittnat.