När William blivit 9 månader

Älskade lille vilde… jag menar, Wille. Idag blev du 9 månader och det är galet! Nu har du varit längre i famnen än i magen, för du kom ju en vecka innan du var beräknad. Jag glömmer hela tiden hur liten du är, för 9 månader är ju ingenting. Du tror att du är så stor! 

Den här månaden har du tränat på att gå. Du började trevande och stapplandes, men blir hela tiden stadigare. Gå längs med möbler? Nej det är för mesar! Livia höll sig i allt i flera månader, men du är inte ens intresserad av att försöka. Du ska gå utan stöd, oavsett hur mycket du faller, så reser du dig igen. Du älskar att gå. Några steg har blivit till meter, och nu reagerar jag inte längre på att du går. Jag skulle säga att du kan gå nu, men det är lite ostadigt. Inte den där zombiestilen din äldsta syster hade, utan en liten hulkstil. Du hoppar jämfota när du blir exalterad och härom dagen sprang du dina första steg, för du blev så exalterad över någonting. Du fäll efter någon meter, men reste dig bara upp och fortsatte framåt. Du ger verkligen aldrig upp.

Vi kallar dig för vår lilla hulk. Du älskar att spänna dig och morra, som ett litet monster. Dina systrar älskar att leka att du är ett monster som jagar dem. Baby-monster, kallar dem dig. Ni har så kul, när ni tar er runt köksön alla tre, skrattandes och tjoandes. Du älskar att leka med dina systrar och blir så ledsen när du inte får vara med. 

För du får ju inte alltid leka med dem. Du gillar att riva deras duplo-hus, och då kan de barackera med låda så att du inte kan nå. Eller så tar de med sig sina byggen till ovanvåningen, så står du nedanför och skakar galler i barngrinden. Men oftast får du var med, och de bygger något åt dig som du kan pyssla med eller riva bäst du vill. Du försökte också sätta ihop klossarna tidigare i veckan, och Livia var så imponerad. ”Mamma, han bygger!” ropade hon upphetsat. Hon är så stolt över alla dina framsteg.

Ett annat framsteg? I onsdags klättrade du upp på en pall för första gången. 

Du säger mamma hela tiden, när du vill ha tröst eller ha något. Du säger det både till mig och din pappa, men mest till mig. Du kan komma krypandes och ropa tills jag svarar. Du sitter nöjt på min höft och ser ut över vårt hem. Du är generellt en väldigt nöjd bebis! Men du sa faktiskt något annat för någon vecka sedan. På morgonen klättrade du över mig och fick syn på din storasyster. Du sken upp och utbrast ”Lia”. Livia blev så himla glad och pratar fortfarande om det. Saga är avundsjuk och säger att du faktiskt kan säga Saga också, men det är et ingen annan som hört ännu. Däremot kommer det ljud som låter som pappa allt oftare.

Du sover inte så bra än. Du vaknar för det mesta vid midnatt, vill ha en flaska och domar om till 3-4 innan du vill ha mer flaska och sover till 7. Vi fick en knäpp på nästan av BVC på 8månaders kollen, för vi började med ersättning när vi slutade amma. Det eskalerade snabbt och du föredrog det framför mat, så du ville ha mer än en liter om dagen. Varför krångla med att äta när man enkelt kan suga i sig maten? Efter ett bråkigt dygn fick vi ordning på den biten alla fall! Du gick från att vägra att bli matad och att mest slänga maten på golvet till att sluka allt och slå i bordet med vänster hand för att vi inte var snabba nog med skeden. Sedan håller du för höger handled för munnen för att hindra maten att trilla ut. Det ser så kul ut! Men oj vad du äter! Välling får du nu 2 gånger på natten och en gång på eftermiddagen, men vi fasar ut det nu. Tanken är att det ska fungera med varmt vatten. Du är inte lika övertygad om det som vi. Men vi värnar om dina 6,5 tänder. 

Du har 6 stora tänder och en 7:e som ligger och är på gång att bryta igenom men som verka avvakta lite. Du gillar inte när vi bortsar dem, men älskar att själv sitta och gnaga på tandborsten. Du vill ha tjejernas eltandborstar, men det är du för liten för! Du biter mig i axeln nu när du är trött. Ingen annan, bara mig…

Något annat kul att nämna? Ja, på tal om sömn! Du sover 2 gånger om dagen, en på förmiddagen och en på eftermiddagen, men vad du hatar att sova. Jag tror att du har sömnunderskott, för du får inte några 15-18 timmar inte! 8-7, om vi har tur, med korta uppvak. På förmiddagen har jag tur om du sover en timme, ibland blir det tjugo minuter. Det är så lyxigt när du sover 1,5! På eftermiddagen är ju tjejerna hemma och de brukar väcka dig av misstag, så det kan bli allt mellan 10 minuter till 1,5h. Men du är pigg och vild mellan tupplurarna.

Du hatar att sitta fast och att bli fasthållen. Bilbarnstolen är det värsta du vet, och blöjbyten kommer kort därefter. Du snurrar runt och ålar som en liten mask. Vi längtar efter att potträna dig! Jag tyckte dina systrar var svåra att byta blöja på, men du är en utmaning i särklass! Man får försöka hitta något som kan distrahera dig. Tvålpumpens huvud har fungerat senaste veckan, och proppen till badkaret. Men leksaker? Nej. Jag försökte med en tesil igår och det fungerade 1 blöjbyte. Vi ska pott-träna så fort det blir varmt ute och du kan gå omkring naken, samt att vi kan hänga handdukar på tork på tvättställningen ute.

Du älskar att ta mina glasögon och tjuter av skratt när jag säger nej. Du älskar att leka med toabortsen, så du är portad från badrummet. Trumma på mina hörlurar är också kul! Du är ett busfrö och du vet mycket väl vad man inte får göra, så du gör det med ett snett leende. Det där sneda leendet får mitt hjärta att smälta. Du höjer ibland höger ögonbryn i en frågande min som är så lik min mammas morbror att jag alltid brister i skratt när jag ser det.  

Jag kan räkna upp saker du älskar i det oändliga, för du är en sådan glad och busig liten person. Äter som en häst, leker och utforskar. Vatten älskar du, oavsett om det är djurens vattenskål eller badet. Om tjejerna badar utan dig hänger du på kanten. Du lägger ner leksaker till dem i vattnet. Du får inte bada med dem när de har mycket vatten, eller om de vill ha massor med badbomber och bör i. Oj vad du är ilsken på mig då! Men när du badar med dem blir du så exalterad att du kan börja fäktas och plasta en massa, och de tycker dina systrar mindre om. 

Mindre kul då? Du klarade dig igenom vattkoppor. Oj vad det var hemskt! “Det är enklare ju yngre de är” fick jag höra av alla runt omkring. Men vattkoppor och blöjor? Nej, det var inte enkelt. Varenda en blev inflammerad och det var 9 dagar av skrik och gråt, smärtstillande och sömnlöshet för både dig och mig, Wille. Du hade fler bara i blöjan än vad Saga hade på hela kroppen. Så ska man ha vattkoppor är nog tre år en bra ålder. Inte strax under 9 månader. Men nu är det över och jag kan inte låta bli att pilla bort skorpor från ditt hår.  

Du gillar att gosa in dig i mjuka saker, som filtar eller mattor, gosedjur som hamnat på golvet osv. Därför har jag köpt tre filtar i en härlig grön ton, som är dina. Vi sveper in dig i dem när du ska sova. Vi märkte att du gillade filtar efter att tjejerna lämnat sina (och mina) på golvet, och du gosade in dig i dem. Det första du gjorde när dum fick dina filtar var att lägga dig på den och gosa, så jag tror att det var ett väldigt bra val. Jag hjälpte självklart till att bädda in dig.

Nu hör jag att du vaknar från din tupplur, så jag ska gå och hämta dig. Snart åker vi och hämtar tjejerna från förskolan. Dagens höjdpunkt, tycker du! Sedan tar vi helg. En vanlig helg med danslektioner, padelträning, ridning och barnkalas. Du hänger med i familjens tempo, lille skrutt. Det finns inget lika roligt som att få hänga med! Vi är så glada att just du kom till oss!