När William blivit 13 månader

Idag blev du 13 månader, vår lille sork. Så liten, men så stor. Jag brukade skoja om att du inte hunnit bli så smart än, men det är du. Du är otroligt smart och nyfiken. Inte en lugn stund får vi när du är vaken - och det är du typ hela tiden.

 

Det där med sömn är du inte alls intresserad av. Du vaknar mellan sex och sju för det mesta, halv åtta om vi har tur. Sedan är det full rulle. Förut sov du en sväng på förmiddagen, men de senaste veckorna har du vägrat. Istället håller du dig vaken tills du ätit lunch, och sista timmen är du otroligt arg på allt och alla, lättirriterad och klängig. Men sova? Nej, nej, nej. Först efter lunch däckar du nöjt, och sover en timme eller två. Oftast får jag väcka dig när det är dags att hämta dina systrar på förskolan, sedan är du vaken tills åtta, jättetrött och arg runt 18-tiden innan du går in i andra andningen och blir pigg igen efter vi ätt middag. Vi nattar dig vid sju eller åtta, beroende på när vi ätit middag.

 

Nattningen är mysig, du får vara med när vi nattar dina storasystrar. Busar du för mycket blir du portad till spjälsängen, men oftast knallar du omkring i deras rum och undersöker deras leksaker medan vi läser. Du kommer upp och tittar och vill var med ibland, lägger dig på min mage och sparkar i boken eller försöker vända blad. Vi läser en babybok, sedan en eller två var som tjejerna får välja. Du gillar boken Blocks, om att dela med sig, men mest gillar du att försöka vända blad eller dra loss bladen från boken. Att slå eller sparka boken är också kul, för då får du ju reaktioner. Ofta blir du förvisad till fotändan av sängen. Är du väldigt busig hamnar du och en flaska vatten i spjälsängen. Oftast somnar du lugnt och stilla, men ibland blir du förbannad och står och vrålar. Håller du på i mer än några minuter brukar vi hämta dig igen, man hör på dig om du är arg, trött eller ledsen. En trött bebis kan vi låta skrika några minuter, men inte en ledsen. Vi sätter dig där för att dina systrar ska få vara i centrum och få sina behov uppfyllda, annars är det så mycket som kretsar kring dig. Precis som det ska vara när man är 13 månader.

 

Du klättrar, går och springer. När du är trött ringlar du fram som en liten fyllegubbe, men när du är pigg är du vig och atletisk som en liten gladiator. Du är så extremt tålig och kiknar oftast av skratt. Du gillar att bli lekt med och att få uppmärksamhet, och agerar gärna clown för att få oss att skratta. Dina systrars uppmärksamhet är det viktigaste för dig, oj vad du är på dem! Vi försöker att lära dig att inte dra dem i håret eller nypas, bitas eller annat dumt, men det är svårt, särskilt när de är upptagna och du vill leka.

 

Annars leker du och Saga gärna jage. Tittut är också riktigt kul, eller att brottas och kittlas. Du gillar när jag kastar dig i luften och svänger runt med dig. Du har ett underbart skratt. Om dina systrar inte är omkring dig leker du helst med dammsugaren. Du leker att du dammsuger och helst ska dammsugaren vara påslagen men på lägsta volym. Full styrka skrämmer dig. Låg styrka är jättekul, nyaste grejen är att ta dammsugaren och låta den suga dina kinder och dina läppar. Du står länge med den mot ansiktet och blir jättearg när vi stänger av dem. Jag antar att det som inte dödar, det härdar?

 

Leksaksköket i tjejernas rum är annars favoritplatsen, och ute är det sandlådan. Du gillar att gunga också och går fram, hänger dig i gungan och vrålar när du vill upp och ingen ser dig, men oftast hänger du bara fint i den och ser dig om efter någon som kan gunga dig. Bär jag upp dig brukar Livia älska att gunga dig och jag vet inte vem av er som skrattar mest. Att gunga tillsammans med mig och dina systrar i babygungan är också fantastiskt!

 

Mat? Du älskar mat och blir jättearg om du inte får smaka någonting. Du är dock väldigt kräsen och slänger bort allt du inte gillar till hundarna. Du vägrar morötter och blomkål, men pasta och broccoli gillar du. Gröt är din favoritfrukost och banan är det enda matord du lyckats säga, fast på engelska. 

 

Språket är verkligen roligt, du pladdrar mycket och skriker högt, högre än dina systrar någonsin gjorde. Du har ett lugnt temperament, men när du väl blir arg så smäller det och du skriker så högt att jag permanent går runt med mig hörlurar, fastän jag inte lyssnar på någonting. Orden du säger är mamma, pappa/baba, nej, hej och tack. Ord du sagt enstaka gånger är banana och I-a - Livia. Du härmar mycket ljud och älskar just nu att slå handen för munnen medan du låter “ooooh”. 

 

Du har varit mammig ett tag, men ibland vänder det och bara pappa fungerar, för du är tydlig med vem du vill vara hos och går gärna dit. Fastän orden inte riktigt kommit än pekar och visar du så tydligt vad du vill. Du har dina gester, som att du slår/klappar pappa på armen när du vill ha mer mat eller vatten. När du är trött skakar du på huvudet och när du är törstig blir du lätt arg och har ett speciellt, indignerat läte. Ingen kan vara lika arg och lika glad som du.

 

Älskade skrutt, du är så rolig och du fyller våra liv med så mycket kärlek.