När man har en favorit

De är ju väldigt trendiga just nu, palettbladen. Dessa rosa växter som inte blommar, men som är så otroligt fin i färgen att man inte behöver ha blommor! Jag föll pladask för dem 2018 när vi flyttade till huset och planterade ut i trädgården, ovatendes om att de inte tålde det. Mina tre plantor dog! Men en kompis tog sticklingar i somras och jag fick två, så jag har en i vardagsrummet och en i biblioteket. Den ena har hon gjort som en palm på prov, så det fortsätter jag med. Den andra försöker jag hålla buskig. De är båda så vackra när ljuset faller in genom fönstret! Särskilt nu när det är höst och vi passerat tiden då alla löv är så vackra. Sambon har två krav på växter inne: antingen ska de vara fina (blomma) eller så ska de gå att äta. Som tur är tycker han också om palettbladen!
 
Vi har tagit in alla växter som inte tål frost, så nu har vi massor med knasiga saker i fönstren, allt från riktiga krukväster till en lagerbladsplanta och sådant. Det tog ett år ungefär innan vi skaffade växter inne, för de dog bara i början, innan vi lärde oss vilka fönster som har vad för slags ljus så vi vet vad som överlever vart. Palettblad vill stå ljust, till exempel. Så vardagsrumefönstret fungerar helt okej, men biblioteket är bäst. Där är det svalare också. Köksfönstren är alldeles för mörka. Men en lilja har överlevt där i snart ett år, så den pryder sin plats. Den har till och med fått sticklingar så dem ska jag nog dela upp och ge bort. 
Har du någon favoritblomma?
#1 - - Inger:

Å palettblad! En klassiker och barndomsväxt. Vi har (haft) för mörkt i lägenheten att de flesta blommor dött. Ska få sticklingar av palettblad så fort detta virus vill vila lite för nu har vi skaffat LED-lampor. Läste tips från Bo Rappne att det inte behövs speciella växtlampor men de måste ha hög lumen. Mina favoritblommor är mammas 55-åriga julkaktus. Den har överlevt övervattning, uttorkning, flytt till Finland och totalt mörker. Just nu mår den toppen under lampan. Den andra favoriten är liljekonvaljer.

Svar: Åh vad kul att höra!! :-D Ja, palettblad gillar ljus om de ska behålla sina vackra färger. Jag märker skillnad i de två fönster jag har mina, där den ena får aningen mer ljus och växer lite bättre och blir lite färgstarkare. Men de får i alla fall tillräckligt i de fönstren! I vårt köksfönster har allt vi provat dött, utom en jullilja som verkar älska platsen. Det är så intressant att försöka lista ut vad man kan ha i vilket hem och vilket fönster! Det tar tid!
Annie Brickman