Hur vi lever

Jag är fascinerad över vad som verkar vara standard i Sverige idag. Jag läser dagligen i mammagrupper och på Instagram om hur svårt det är att hinna laga mat när man har småbarn. Jag förstår att det är svårt att hinna laga mat när barn ska skjutsas fram och tillbaka från aktiviteter, men småbarn?! Hur kan det vara svårt att hinna? Vad jobbar gemene man med som gör det så svårt?
 
På båda förskolorna vi har haft barnen på hämtar de flesta föräldrar före 16:30. Många hämtar redan vid 16. Vi är alltid sist när vi hämtat vid 17, som var normalt för oss innan William kom. Ändå har vi alltid varit hela till 17:15/17:20 och middagen står på bordet mellan 18-18:30, beroende på recept. Målet är 18 och för det mesta sätter vi oss vid borst runt den tiden. Vid 19 börjar vi kvällsrutienrna med barnen. Men när alla andra hämtar vid 16-16:30, hur kan de då ha problem att hinna laga mat? Leva ett hälsosamt liv?
 
Jag vill dela hur jag/vi lever just nu, när vi har tre barn varav den äldsta är 5,5 år.
 
Jag tränar inte, men har sådan där modern klocka som räknar steg. Jag snittar ca 16 000 steg om dagen, vissa dagar 4000 steg andra över 24 000 beroende på om jag redigerat, jobbat i byggnadsvårdsbutiken eller haft en fotografering.  Jag är fotograf och byggnadsvårdare, så ingen dag är den andra lik. På fritiden har jag hund och häst. Jag rider ca 1gång/veckan och går minst en längre promenad om dagen, beroende på väder. Min man går också alltid minst 1 längre promenad, för vi tar varsin hundpromenad så att hundarna alltid får bra med aktivering. Jag leker mycket med mina 3 barn men har inte tid eller energi för gym, som ligger ca 20 min hemifrån.

Vi äter enligt tallriksmodellen, fast kanske mer LCHF-aktigt med att vi aktivt minimerar kolhydrater och ökar på grönsaker. Min man är mycket matlagningsintresserad och gammal elitsimmare, jag är gammal elitfriidrottare, så vi har båda med oss en del kunskap från när vi var aktiva, men också en svaghet för socker och en gammal vana av stora portioner. En man ska äta max 100g socker om dagen och en kvinna ca 70g, så det försöker vi hålla, men i övrigt har vi inga regler längre kring vad och hur vi äter, även om det finns en stor medvetenhet kring mat. Framförallt äter vi alltid på assietter. Gigantiska tallrikar uppmuntrar en till att lägga på för mycket från början, men vi tar hellre påfyllning. Då blir det mindre matsvinn och maten håller sig varm. Man äter generellt aningen mindre eftersom man inte proppar i sig rester man egentligen inte orkar.  

För några år sedan jobbade vi aktivt med att äta mer vegetariskt och då åt vi bara kött 2gånger/veckan. Det där har blivit en vana och vi äter fortfarande bara kött ca 3-4 måltider per vecka, men nu är det ingen vi tänker på. Min man älskar att laga mat och har massor av kokböcker, så varje lördag sitter han och bläddrar i dem och planerar recept för varje kväll i veckan. Vi lagar mat tillsammans med barnen och de älskar att vara med, Livia som är fem älskar Masterchef för barn och är jätteduktig i köket.
 
Vi lagar nästan all mat från grunden, eftersom barnen är involverade och för att vi är två som kan hjälpas åt. Vi köper ibland färdiga såser, men ska det bli köttbullar eller panerad fisk gör vi det själva. Delvis för att jag avskyr färdiga köttbullar (min man älskar mamma scans). Livia är en fena på att rulla köttbullar men saga måste man hålla koll på, annars stoppar hon gärna en rå köttbulle i munnen. Det tar ca 40min-1h/kväll att laga mat. Vi har duplot i köket, så att den yngste kan vara med oss även om han är för liten för att göra annat än att sabbotera i köket ännu. William är ju 15 månader.

Vi bor på landet, så vi veckohandlar, inte för att vi är duktiga utan för att vi måste. Varje kväll lagar Adam eller jag mat för 2-3 måltider. Vi värmer på något till lunch och spar i frysen, så vi har något tills det är dags att vabba eller vi är trötta på att äta något. Det är skönt med allternativ. På sommaren lagade vi ofta mat även till lunch men under veckorna nu värmer vi på. 

Mat är något vi verkligen tycker är viktigt. Det och sömn och tak över huvudet är ju det grundläggande i livet. Jag skulle vilja veta vad andra föräldrar lägger sin tid på?
Scrolla ner mot det förflutna