När man är spontan

 
Det är torsdag här och jag tog vilopaus. Jag och sambon satt uppe till halv tre inatt för att bli klara med en video, och jag fick ställa in det jag hade planerat att göra. Vilket innebär att jag plötsligt har typ hela dagen ledigt. Så det blev ett skypesamtal till Sverige, frukost i sängen och slösurfande. Fick återigen syn på facebooks "den här dagen". Tycker det där är en himla festlig funktion. Idag för sex år sedan spontanköpte jag min första bil. Jag höll på att sätta kaffet i halsen när jag fick syn på facebookstatusen. Det tog inte många timmar från att jag beslutat mig för att köpa bil tills jag hittat en. Jag kommer ihåg att bilen fanns i Kungälv utanför Göteborg och jag var nere i Alvesta utanför Växjö där jag bodde på den tiden. Mina föräldrar var underbara och åkte tillsammans ut för att provköra och köpa den åt mig och jag förde över pengarna via nätet till dem. 

Jag är en jäkel på att vara spontan. Helt hopplös för min omgivning. Och fastän jag vet att jag är spontan så förstår jag nog inte riktigt hur spontan jag är förrän folk påpekar det. För mig är det ju... normalt. Haha. Jag minns hur jag i min första relation - ett nära fyraårigt förhållande - retade gallfeber på min partner. Hans liv var väldigt inrutat och det skulle skrivas listor på allt och varenda detalj skulle planeras... nu i efterhand förstår jag inte att vi inte hade ihjäl varandra första veckan. Jag är raka motsatsen. Så otålig att jag står och stampar på stället, så ivrig att jag kastar mig med huvudet före utan att tänka först.
 
Men den där bilen... spontanköpt och älskad under fem års tid. Jag ångrade aldrig att jag köpte den. Jag har aldrig ångrat ett enda av mina spontana beslut. Resorna, inköpen... vänskapen som byggts ur det. Men jag blir ändå så förvånad när jag svart på vitt får se hur spontana beslut jag tar.

Jag måste alltid dock vara försiktig när jag handlar. Just eftersom att jag är väldigt spontan och väldigt romantisk, förälskar jag mig lätt i idéer eller saker. När jag handlar tar jag alltid lång tid på mig, och jag håler varan en lång stund och frågar mig "behöver jag verkligen den här?", "Kan jag hitta/köpa/tillverka den här billigare?" och "Om jag inte köper den, kommer jag minnas den om en månad?". Det är väldigt liten risk att jag faktiskt handlar någonting när jag är i affären, för jag är också väldigt snål, och kan jag hitta/tillverka vad det än nu är, ser jag det som världens roligaste utmaning. Där är jag och min nuvarande sambo likadana. Han får inte grå hår av mina idéer, utan skrattar bara och hjälper mig med bygget. Han är inte lika spontan som jag, mer trygg och eftertänksam, men tillsammans med någon som mig är det en perfekt balans mellan planering och verkställning.  
 
Tre spontana beslut som jag aldrig ångrat:
- Att jag köpte min opel
- Att jag reste till Paris
- Att jag flyttade ihop med min sambo

Hur gör du när du tar beslut? Är du spontan eller eftertänksam, gör du listor eller tar du dagen som den kommer?

När det börjar hända saker


Så har man uppdaterat hemsidan, haft möte med ett underbart par som gifter sig i Augusti och som anlitat mig som fotograf (och min sambo som videograf) och bokat in ytterligare ett bröllop på egen hand i höst. Det känns så kul just nu! Varje helg i July är det bröllop, hittills tre stycken i Augusti och flera planerade långt in i Oktober. Och jag har fått min första förfrågan om att fotografera på Gotland! Vi får se om det verkligen kommer att gå, det bröllopet äger rum aningen tidigt, så jag tvivlar på att jag är i Sverige redan då. Men det är så himla kul att få frågan! 

Drömmen om att starta eget och flytta till Gotland är redan mycket, mycket närmare än vad jag någonsin vågat drömma om!

När det närmar sig slutet

Nu vaknar ni till en ny dag och jag gör mig redo för den sista. Inte den sista dagen punkt, utan den sista dagen i teaterverkstan. Jag vet inte när jag kommer att komma dit nästa gång, så det känns lite sorgligt! Jag älskar att vara där och jag har lärt mig så mycket. Men nu är vi klara med vårt set och vi gjorde det nästa två veckor i förtid. Bra jobbat! Så nu kommer resten av min sommar handla om foto och film. Det kommer att handla om att hitta tillbaka till mig själv och till glädjen igen. Det kommer att handla om att dricka smoothies på balkongen med sambon, pilla lite i trädgården och ta sovmorgon ena dagen för att gå upp innan solen nästa dag. Det är slut på en period och nu börjar nästa. Hela Juli är fullbokad av bröllop och det ska bli så himla roligt! Jag har varit så trött och utarbetad under en så lång tid nu och det är så skönt att känna att det äntligen kommer att komma dagar då jag kan komma ikapp, komma på fötter och skutta vidare mot nya äventyr! Det är så nära semester man kommer när man är student, antar jag.
 
Nektarinsmoothie:
2 mogna nektariner (hackas i bitar)
1dl jordgubbar (hackade och rensade)
2 1/5dl mjölk
1/2dl annanasjuice
1tsk vaniljsocker
 
Mixas och serveras!
Scrolla ner mot det förflutna