När man vaknar till ett fint kök

Det finns inget mysigare. Än att vakna till ett rent hem. Att komma ut i köket och mötas av ljus och värme och renlighet. Det är någonting jag längtat hett efter de senaste dagarna. När min sambo åkte till LA och var borta några dagar blev jag lämnad ensam med våra roomies, två grabbar på 18 och 19 år. Och dem har inte fått lära sig att torka upp när dem spiller. Det ligger tydligen inte i deras gepreppsvärld. Så i flera dagar har jag fint frågat om dem snälla skulle kunna göra det. Vårt kök är gammalt och inte det snyggaste, men absolut det finaste kök jag någonsin haft, stort och ljust och när det är rent känns det riktigt fräscht.

Men ingenting hände och köket blev bara sunkigare och sunkigare. Någon spillde röd sås ca 10x10 cm precis bredvid spisen, utan att torka upp det, något som liksom inte går att säga "oj, det såg jag inte" om. Tillslut blev jag arg och sa till på skarpen. Ingenting hände. Det hela urartade tillslut i ett gräl och att jag storstädade köket. Sedan kom sambon hem. Jag vet inte varför dem skött sig de senaste dygnet, om det är hur arg jag blev eller om det är sambons närvaro, men oavsett så fick jag äntligen vakna i morse och hitta köket så som jag lämnade det: rent, utan odiskad disk eller intorkad mat på bänkar eller spis. Sådant gör mig så himla glad. Jag tycker att det är en så liten sak att be om, men det är det uppenbarligen inte. 
Men jag fick i alla fall en grymt bra start på dagen. Ny vecka, högt arbetstempo, extremt mycket att hinna med, men nästa vecka kommer allting lugna ner sig. Och förhoppningsvis sköter sig våra roomies nu när sambon åker bort några dagar igen... den som lever får se!

När man gjort om sin lampa

 
Minns ni den här lampan? Den blev klar och användes för ungefär ett år sedan nu. Men den lyckan varade inte så länge. Det var en billig studentlösning med plaströr och det höll inte. Efter att ha fått ta isär och limmat ihop, försökt fixa till och rädda så gav jag upp tanken på den. Sedan kom julen och pysselplatsen blev julgransplats och lampfoten slängdes i soporna. Men sladden och den fina, supergula lampan ville jag ju inte slänga. Och vi har ju inga lampor i taket i sovrummen (någon renoverade bort dem långt innan vi flyttade in, så vi har knappar på väggen men inga uttag att sätta elen i...) så mysbelysningen är verkligen superviktig. Vi har alltså... nu fem stycken smålampor och tänder man allihopa så har man härlig, tillräcklig belysing på kvällen, men oftast jar vi bara mellan 1-3 tända åt gången. 
 
Jag gör gärna någonting kul av riktiga metallrör i framtiden, men i ett studentrum fungerar en gren och en sladd alldeles utmärkt. Den här kommer inte att flytta hem till Sverige. Men jag ser fram emot att göra någonting liknande i Sverige. Det här med el måste man vara riktigt försiktig med, men att fixa en lampsladd och byta en kontakt är inte alls så svårt som det kanske låter. Förr gick min gräns med el vid att byta en glödlampa. Numera går det vid att byta lampkontakt.
 
Så här står den nu i vårt sovrum och gör mer nytta och används mycket flitigare i sovrummet än vad den gjorde i vardagsrummet...

När sambon är borta rusar Annie i butiker

Igår var jag nere på stan för att köpa tandkräm och några nya linnen. Men så var det reor och jag föll dit. Det var dock inte spontanköp, i alla fall inte de mesta av det som kom med hem. jag vet inte vad som hänt här hemma, men våra handdukar har fått fötter och jag hittar färre och färre varje gång jag tvättar. En satte sambon eld på, så det var ett hål i mitten. Så nu när det var rea passade jag på att köpa några nya. Varsitt badlakan (turkosblått) och tre vanliga handdukar att torka händerna på samt en tvättlapp i cerise. Jag älskar den där smutslila färgen. Det är den enda lila som får mitt hjärta att banka riktigt fort. Jag gick länge och höll i de där handdukarna och tänkte på sambon och att det kanske är en lite väl "kvinnlig" färg. Men sedan tänkte jag att det ändå alltid är jag som använder, byter och tvättar dem, så jag kan allt välja vilken färg jag vill. Om sambon ens torkar händerna så är det på närmaste tyg, vilket lika gärna kan vara min morgonrock, så hans åsikt räknas inte riktigt... 
 
Sedan har jag kikat på sängkläder nu i några veckor och plötsligt hittade jag ett helt underbart och mjukt set med blå blommor på. Rea. Just den här sortens blommor är jag tokig i, så jag blev utom mig av glädje och slet tag i det. Dem hade även fått in lite sommar- och vårsaker. Jag har kikat på kylväskor i flera år, för dem har så fina sådana här, men har aldrig hittat någon i ett mönster jag verkligen gillar. Men nu hade dem fått in en. Perfekt färg och så jag att det inte var snack om saken. Nu kommer det bli himla mycket lättare för mig att släpa på mina matlådor om veckorna. Vissa dagar har jag haft svårt eftersom jag inte har tillgång till kylskåp tre dagar i veckan så ibland har jag hellre köpt mat på skolan än att ta med min matlåda. Nu kommer jag aldrig mer ha det bekymret!
 
På vägen ut fick jag syn på den vackraste duschgardin jag någonsin sett och det innebar att jag länge och väl stod och höll i det. Men nej. Inte behöver jag ett duschdrapperi. Så jag betalade och gick och hittade mina linnen. Men jag kunde inte släppa det där drapperiet. Jag har aldrig sett någonting liknande så jag gick tillbaka igen. Det var också på rea så det slutade med att jag köpte det mot bättre vetande. Det är gjort i bomull och väldigt amerikanskt. Här har man två drapperier: ett tunt i plast mot vattnet och ett i tyg utanför. 
Vad jag dock inte tänkte på var att amerikanernas lakanset inte är som svenska. Deras "påslakan" är bara ett tunt lager tyg man lägger under täcket, som inte har något överdrag utan oftast kommer i ett fint mönster, och viker över kanten. Och detta har jag inte tänkt på eftersom det är snart tre år sedan jag senast köpte påslakan. Så det var först idag när jag glad i hågen skulle bädda sängen med mitt nya set som jag insåg mitt mistag. Så efter mycket funderande har jag kommit fram till att jag helt enkelt ska ut och köpa ett till i en snarlik färg och sy ihop avig mot avig. På så sätt har jag 1 snyggt set som jag kan variera efter humör... USA. Underbara, knasiga land.
Scrolla ner mot det förflutna