När man firat jul, del 1

Vad gjorde ni under uppersittarkvällen? Vi bakade lussekatter och pepparkakor och julpysslade och spelade dataspel. Och så tände vi levande ljus i mängder och gick och lade oss när vi var sömniga utan att kolla klockan. Och på julafton vaknade vi och hoppade över att kolla klockan. Vi sov i vardagsrummet vid julgranen och vaknade till doften av lussebullar och julgran.
Och så blev det juldukat med en vinylduk i gammal stil, nya levande ljus som dock hade en metallbricka under så man inte kunde trycka ner dem i hållarna, som har en pigg, och därför lutade lite gulligt åt alla möjliga håll. Och vi åt gröt till frukost och jag använde en loppisfyndad skål för sockret för att det hela skulle bli lite mer festligt.
Och det blev riktigt mysigt. Gröt, kaffe och sedan lussekatter. En helt perfekt julfrukost utan krusseduller. Och den där duken gjorde det hela väldigt festligt. Vinyl är ju enkelt att torka av också, så min spillkråka till sambo kunde lätt torka av den när han invigde den genom att spilla lite mjölk. Bra med avtorkningsbart!
Och sedan fick jag julduka! Det här med att duka är så himla roligt. Jag älskar det. Nu fick jag använt mitt fina porslin också. Och loppisfyndade kristallglas, för typ tredje året i rad. Men i år var det bara jag och sambon, och vi hade bara planerat att göra lite köttbullar till lunch. Fast det blir ju sällan som man planerar... 
Och nu råkade det ju vara så att vi behövde handla lite ost, så det var iväg till mataffären. Och väl där kom vi på en massa saker som vi ville göra. Och dem hade provsmakning på skinka, så jag fick för mig att vi behövde ha julskinka också, även om det inte smakar som svensk skinka när man köper den färdiglagad i USA. Det stor "cocked" på den, men inte hur... vi köpte en hel del mat och åkte hem och lagade. Och skinkan blev griljerad!
Servetterna med julgranar på hittade jag för en tia och tyckte att dem passade för bra med tallrikarna för att inte köpa, men så fick vi jättefina servetter från sambons mamma också, så jag dukade med bägge. Servetter är ett så fint sätt att piffa till någonting på. Jag tycker om servetter även om det antagligen är den mest onödiga uppfinningen någonsin. I alla fall dem i papper. Är dem i tyg är det ju en annan sak.
Så det blev alltså ett dignande julbuffé ändå! Och det var så himla gott. Godast var nog sambons brysselkål och min potatisgrattäng. Ingen av oss tycker om Jansons frestelse så vi gör hellre grattäng på jul. Och vi hade fått julust från Sverige och kände att julbordet blev väldigt komplett för att vara helt oplanerat.
Och nu har sambon mat under alla mellandagarna, så det fanns ju många fördelar med att laga så mycket mat! Julbordet är nog det bästa med hela julen. Även om barn älskade jag julbord. Och när vi satte oss ner och såg vad vi hade fixat till kikade sambon på mig och sa: "Nu är vi vuxna, på riktigt. Kan man laga till ett julbord, då är man vuxen."
Hade ni ett "traditionellt julbord" eller har ni andra traditioner?
Är det någonting ni inte skulle kunna vara utan eller någonting ni absolut inte vill ha?
#1 - - Inger:

Vi har inte traditionellt julbord. Det gäller bara att försöka skapa den där julkänslan som faktiskt julmat förmedlar. Saknade nog köttbullarna får jag erkänna... Dopp i grytan och lutfisk skulle aldrig hamna på mitt julbord :)

Svar: Haha åh, håller med! Aldrig någonting av det där...! Vad äter ni istället för julbord? Har ni någon rätt ni äter istället? En vän till mig lagar alltid pasta och en carbonara på jul. det tyckte jag var roligt och annorlunda!
Annie Brickman

#2 - - Inger:

Förresten, så otroligt fint dukat!! De där tallrikarna 😍

Svar: Tack!! <3
Annie Brickman

#3 - - Susanne M :

Ser verkligen fint ut erat julbord. Tänk att Adam gillar brysselkål trodde jag inte. Jag älskar julskinka på ett gott bröd till frukost med senap på. Du har fått till bordet så fint med servisen och julmust kul. Kram på er

Svar: Åh tack! <3 Och tack för de fina servetterna! Adam har blivit grymt duktig på att laga de där brysselkålen. Någon han kände hade lagat det och sedan ville han återskapa dem. och han gör det så bra! Han blir verkligen bara mer och mer nyfiken på att laga ny mat! Så himla roligt!
Annie Brickman

#4 - - Anonym:

Vi firar julafton med blinier. Jag var lite misstänksam från början. Inte för att jag bryr mig om det traditionella julbordet, men det kändes mer nyår för mig. Fast nu längtar jag till blinier, gravad sik och smetana. Så gott! Tycker också det det var ett annorlunda grepp med pasta. Fast varför inte?!

Svar: Wow, det låter ju fantastiskt! :-D
Annie Brickman