När man pysslar i huset

På Gotland har vi haft helt fantastiskt väder den här veckan! Jag har varit i huset nästan alla vakna timmar, om jag inte jobbat eller skyndat mellan byggaffärerna. Jag har slipat och betsat stolar, och medan dem torkat mellan de fyra lagren jag varit tvungen att ha på, har jag försökt fixa eldstaden i vardagsrummet. Det är intressant när man gör något för första gången. Man är så beroende på att få rätt information. Men mer om det senare. Nu vill jag visa stolarna! Dessa ingick när vi köpte huset. De hade stått i ett förråd i åtta år och luktade unket, var skavda och tråkiga.
Så jag bestämde mig för att ge dem en makeover. Vårt kök är litet och mörkt, så jag ville ha dem ljusa.Först tänkte jag måla dem vita, men jag ville bevara de fina ådringarna i träet. Så jag beslöt mig för att betsa dem istället. Dynorna fick sig en omång med neutralfärgad skokräm och blev riktigt glansiga och fräscha efter en tvätt och sedan en behandling.
Stolarna däremot... betsen jag blev rekomenderad på Colorama var helt värdelös. Trots att personalen sa attd et inte skulle bli gult, blev dem knallgula. Efter tredje lagret var dem vita, men så flammiga och fula att jag bestämde mig för ett lager till. Efter fyra lager hade jag lika väl kunnat måla dem. Man ser mönstret av ådringen i relief, men man ser inte direkt genom lagret av vit färg. Men nu har vi i alla fall fyra, ljusa stolar till köket!
Jag ska vitmåla köksbordet, så matchar det fint. Och så slitter jag måla fyra lager... för det tar en himla tid, mindre noggranhet och mindre energi. När man betsar måste varje drag vara planerat så att det inte blir flammigt och fult. När man målar behöver man bara tänka på att måla i rätt riktning, så det är mycket enklare.
Jag är i alla fall nöjd med resultatet. Det kostade mig 1 450 300kr, eller 200kr, beroende på hur man ser det. Skokrämen kostade 19 och ca 180 för betsen. Stolarna ingick i husköpet...