När vi möttes av vintern

 
Vi möttes av den här synen när vi kom hem med nattbåten från fastlandet i söndags natt. Vi var så lyckliga över att ha fått lite julkänsla i Ramnäs, men julkänslan hade hunnit till Gotland också! Huset hade ett fint, vitt täcke och vi tillbringade minst en halvtimme ute i trädgården med Hollie innan vi gick in och lade oss. Det var så mysigt med belysningen, och Hollie hittade en leksak och gjorde av med dagens sista energi.
 
 
När vi var på visningarna på huset hade det också snötäcke. Det var så här vi såg det första gången, rofyllt och inbäddat. Men nu är det vårt, julpyntat och med massor av LED-lampor som glittrar på kvällen. Vi har skymningsrelän och timers för att spara el, men vi är båda väldigt svaga för det här med mysbelysning. Jag bytte ut varenda lampa i huset mot energisnåla LED-lampor när vi flyttade in. Det finns ju till adventsljusstakar också.
 
 
Ni på fastlandet kan ju påverka er el mer än vi kan på Gotland. Vi har, på grund av kablarna som går mellan ön och fastlandet, egentligen bara en leverantör att välja mellan. Alla andra går att ha, men då får man betala extra eftersom alla kablar och centraler ägs av GEAB. Och GEAB tar hutlösa priser redan från början i "administrationsavgifter". Vi drömmer om en framtid där vi kan bli självförsörjande på el och slippa vara inkopplad på deras nät. Vi har massor med drömmar!
 
 
Jag tycker att det är en skum tanke, att vi låg i en hängmatta mellan dessa träd i somras och tyckte att det var för varmt för att vara ute! Svenskt klimat är verkligen häftigt och varierat. Tanken på att lägga sig utomhus existerar liksom inte just nu. Fast, på bilderna ser snön mjuk och mysig ut...
 
Just nu snöar det ute, typ duggsnöar om man kan säga så? Det har töat lite sedan i söndags, men vi har fortfarande ett snötäcke i trädgården. Det känns som om vi kommer att få en vit jul. Men oavsett om det skulle smälta bort till julafton har jag fått min dos av julkänsla och går som ett litet barn och väntar på julafton. Jag tänker ta ledigt idag, fredag, och hela helgen. Pyssla hemma. Mysa. baka. Fixa i biblioteket. Sy upp julgardiner kanske... det behövs eftersom det varit väldigt lite fritid i och med släppet av Jägarsoldat och årets sista bröllopsbilder som skulle skickas iväg. Generellt har det varit mycket småfotograferingar där alla vill ha bilderna i tid att göra julklappar av dem. Roligt! 
Vi tänkte hårdköra med en renovering av gäststugan... för det kommer folk som ska bo där på nyår. Hur tusan det ska gå till har jag ingen aning om, men det är ju bra med målsättningar och deadlines...