När man varit i Lummelundagrottorna!

 
 
 

Nu har jag varit i Lummelundagrottorna med familjen! ❤️

A post shared by Annie (@annie_brickman)

 
Det är så kul att ha besök! Man gör saker man annars inte får tummen ur att göra. Igår, onsdag, åkte jag, sambon, mamma och syrran någon kilometer söderut och gick under jorden. Där var det bara 8 grader. Jag menar alltså att vi besökte det kända turistmålet Lummelundagrottorna, relativt nyupptäckt men himla fint. Det är ett grottsystem som fortfarande är under utgrävning och undersökning, för den har visat sig vara mycket längre än någon först kunde ana.
 
Den upptäcktes av tre tonårspojkar på femtiotalet, som utforskade första delen av den själva under några års tid, innan dem kontaktade grottforskare som tog över. Idag är det avspärrat och turister kan gå ner i delar av den, medan delar är avspärrade och där får forskarna begära särskilt tillstånd för att ta sig ner, för området är så unikt och skört. Forskarna tror att grottsystemet är över 4 kilometer långt, men allt är inte framkonligt för människor... än. Jag må säga att grottorna man kan gå i är häftiga, men inte så märkvärdiga. Däremot tänker jag och sambon begé oss ner i den svårare delen någon gång, då man måste åka båt, simma och klättra för att ta sig ut igen. Den guidade lilla turen tar tjugo minuter, medan den längre tar tre timmar. Jag ser fram emot att åka ner igen med sambon, djupare! 
 
Åker man till Gotland och har mindre barn med sig, är grottan ett bta utflyktsmål. Kort, lätt att gå och spännande! Utan tvekan ett hett tips. Och området runt omkring är jättefint, fullt med fika, mysiga gångvägar och vacker natur. Men är man äldre eller har svårt att röra sig, skulle jag undvika grottan. Man behöver böja sig för att gå igenom, så det är inget för den som har väldigt ont i ryggen. Då är fikaplatserna ute med havsutsikt att föredra!