När man har ändrat sin diet

 
Man hör ju hela tiden om hur man ska äta eller dricka för att leva hälsosamt. Jag tycker att det är störande och irriterande att läsa fejkrubriker på nyheterna om det här, men jag tycker det är skönt att i lugn och ro sitta ner och titta på olika dokumentärer om kost. Det är alltid viktigt att höra båda sidor innan man tror på någonting. Det är ytterst få gånger världen är svart eller vit. Något som kan vara dåligt för en del av kroppen kan vara bra för en annan. Något som är bra i små doser kan bli farligt i höga. Men jag tycker inte man ska lägga så mycket tid och energi på att ora sig. Om man känner sig bra, om man är pigg, inte går upp eller ner i vikt, bra i magen och så, är man troligen på rätt väg matmässigt. För mig, som inte är intresserad av kost eller kroppen, räcker det. Om jag mår bra, nöjer jag mig så.

Jag och sambon tog för något år sedan beslutet att äta mindre kött och även färre produkter gjorda av komjölk. Jag såg, medan jag bodde i USA, en dokumentär om diabetes, och att det verkar vara kopplat till vårt höga intag av mjölkbaserade produkter samt för stort intag av rött kött och fläsk. I just den dokumentären nämnde dem just att vuxna människor inte är gjorda för att dricka mjölk alls, utan att man egentligen ska undvika det efter sju års ålder. I samma veva såg jag en dokumentär om gluten och om hur det tydligen var hemskt för oss människor och skulle uteslutas helt från kosten. Jag förstår om alla dessa dokumentärer gör att männsikor ger upp och äter på McDonnalds och bara skiter i alla råd som finns där ute. Allt är så motsägelse- och hotfullt. Om du äter det här, blir du sjuk i det här. Om du äter det där, blir du sjuk i det där. Mat ska ju vara glädje. Det är en så stor del av vårt liv!
 
 
Jag satt där efter att ha sett de där olika dokumentärerna och funderade för mig själv på att det hela tiden talas om för oss vad som är farligt och vad som är bra och att man gör fel oavsett hur man gör. Medan jag såg en tredje dokumentär, som handlade om människornas historia (och egentligen inte om kost) men där dem nämnde vad fornmänniskorna levde på, fick jag en liten idé. Så jag pratade med sambon om den, och han tyckte det lät bra. Vi beslutade att vår kost ska vara, proteinmässigt, som om vi levde för 2 000-10 000 år sedan, medan vi ska äta så varierat och så mycket grönsaker som möjligt. Mjölkprodukter ska vi skära ner på så mycket vi bara kan. I USA var det jättesvårt. Det fanns väldigt lite bra påvaror att välja mellan.
 
Här i Sverige finns det ett större utbud. Vi har så mycket vänner som är vegetarianer och som lärt oss (sambon) att laga goda recept helt utan kött. Sedan hemflytten har vi också ökat intaget av fisk otroligt mycket. Jag läste i Gotland egen lilla tidning, att fynd här på Gotland nyligen visat att proteinintaget förr bestod av över 60% fisk. Så vi försöker se rött kött, kyckling och fläskfilé som lyxvaror man bara kan få tag på ibland, och baserar vardagsmaten på fisk eller rovor. Vi äter väldigt mycket rotfrukter, främst potatis och palsternackor. Sambon är förtjust i ris och pasta och vi har mycket tomater i vår mat. Jag har ingen aning om det här faktiskt är bra, men vi mår grymt bra av det. 
 
 
Nu har vi sedan i våras också minskat ner drastiskt på mjölkprodukterna. I smoothies har jag havremjölk från Oatly, och sedan ett tag tillbaka kör vi även deras "grädde" och "creme fraise". Jag märker ingen skillnad i smaken. Smöret vi har är Floras ekologiska gjort på rapsolja. Ägg äter vi rätt mycket i intervaller, ibalnd ofta, ibland ingenting. Om man tänker utifrån ett perspektiv av matvaror som var enklare eller svårare att få tag på, känns ägg som en väldigt naturlig del av kosten, medan däremot en höna är lite mer "lyxigt". Vi äter ungefär 95% ekologiskt och närodlat. Det blir dyrare men vi mår ju väldigt bra av det, så varför inte lägga extra pengar på just mat. Mat äter man ju varje dag, och man vill att det ska vara gott. Nästa år hoppas jag ha fått igång vår trädgård mer så att vi kan odla sallad och morötter, bär och potatis hemma. Och jag hoppas att vi hinner plantera något träd innan vintern, för jag drömmer om plommon till nästa sommar. Och sambon vill börja fiska, så hästens projekt blir till att lära sig rensa fisk. Vårt första försök var tappert men inte särskilt snyggt...
 
Vårt mål med vår mat är att påverka miljö så lite som möjligt men samtidigt leva ett kvalitativt och härligt liv. Jag tycker att det är riktigt lätt på Gotland. Vi köper i första hand ekologiskt från Gotland, i andra hand från Gotland och i tredje hand ekologisk från övriga delar av världen. Finns det inte något av det, köper vi det troligtvis inte alls utan försöker lista ut hur man kan få tag på det eller göra det själva. Undantaget brukar vara fika och godis, men på senare tid har vi knappt köpt något sådant alls. Jag köper ekologiska popcorn och vi bakar en del. För en dryg månad sedan slutade jag att dricka kaffe, och med det försvann lusten att äta socker nästan helt. Och innan dess var det jag som var sockertrollet i familjen. Att jag slutade med kaffet var främst ett prov för att se om jag var beroende, och om det påverkade mina migränanfall. Jag skulle vara kaffefri i tre veckor. Och det har jag varit nu, och har inget sug efter det, så jag kommer inte dricka det förrän jag är sugen. Att äta eller dricka någonting fast man inte är sugen är ju bara onödigt. Men ställ fram en bit tårta framför mig, och jag tackar inte nej till en rejäl bit... min läkare brömde vår kost när jag träffade henne för några veckor sedan, men var på mig lite om just sockerintaget... vi har alla våra svaga punkter!
 
Har du några matmål eller nya vanor du vill testa i höst?