När biblioteket är färdigbyggt!

Vilken seger! Några dagars hårt arbetande och varvande mellan filmarbete och kreativt byggande har äntligen givit resultat! Så här såg biblioteket ut förra veckan. Jag började veckan med att grundmåla bägge hyllorna. Tanken var att dekormåla så att det skulle se ut som trä. Listerna var ju riktigt trä, men sedan var det ju mdf i hyllplanen och i sidorna. Denna teknik lärde jag mig i teaterverkstan. Första steget är att måla i en grön eller gulaktig nyans. Jag valde en grönturkos nyans som bas, mest för att den var billig. Den skiftade färg ganska mycket beroende på tid på dagen. När solen gick ner lyste den grönt i det gyllenne ljuset.
När färgen torkat, alltså dagen efter jag grundmålat, så var det dags för nästa steg i processen. Jag klippte sönder en pensel så att borsten blev ojämn, och sedan drog jag med först en mörk nyans målarfärg i mörkt brunt så raka linjer jag förmådde. Tanken här är inte att det ska bli perfekt, men man ska inte se för tydliga penseldrag. Det får gärna vara lite ojämnt, för det ska slutligen föreställa ådringen i trä. 
På vissa ställen fejkade jag dessutom kvisthål. Tre eller fyra gjorde jag. Inte för att det komemr att synas tydligt sen, men det ser lite mer levande ut då. Efter första lagret ska det se förj*vligt ut. Om man inte gjort det här innan, blir man ofta deprimerad efter första lagret och tänker att man förstört alltihop. Men man får ha tålamod!
Redan efter andra lagret ser det bättre ut. Då målar man med en annan nyans, jag valde en rödare och lite ljusare färg. Det spelar ingen roll vilken färg man målar med först. Men när jag var klar med det här tog jag svart, och förstärkte linjerna på vissa ställen för ökad dramatik, främst kring kvisthålen. Den svarta färgen blandade jag ut lite med den mörkbruna, och så spädde jag ut den lite med vatten för att blanda in ordentligt. Varje lager gjordes på en ny dag för att vara säker på att det torkat ordentligt, så varje dag målade jag någonting. Det kändes som om det tog en evighet! Jag var sååå ivrig och ville bara bli klar. 
När jag målat tre lager ränder (ljusbrun, mörkbrun och lite svart) var det dags för det roligaste men också läskigaste lagret: betsen. Bets är lite svårt, för det går inte att göra om. Det gäller att stryka och blanda ut medan det är fuktigt. All färg och bets jag använde var vattenbaserad så att jag lättare skulle få jämn färg och tunna ut om det blev för mycket. Betsen målar man över linjerna längs med dem. Jag valde en ganska röd ton (jakaranda) för att det ska gå ihop med vardagsrummets bulvägg. 
När det betsats brunrött över det randiga var det äntligen dags för det lättaste och sista steget i processen! Klarlack. Man lackar över både för att skydda färgen men också för att det ska se naturligt ut. Det är först när lacken torkar som det hela kommer till sin rätt. Det här har varit det enda steg i hela bygget som sambon hjälpte mig med. Vi lackade tillsammans och hade en supermysig timme ihop där vi pratade om föräldraskap och relationer. Helt klart den bästa timmen på hela bygget! Övriga timmar har jag spenderat här inne själv med en ljudbok i hörlurarna. 
Stoltheten och känslan när det äntligen var klart! Lacket hade vi på söndag morgon, så kunde jag börja ställa in lite på söndag kväll. Men det var först igår, måndag, som jag kund eplocka upp på riktigt. Två saker slog mig: jag hade mycket färre böcker än jag trodde, och hyllorna sväljer mycket mer än vad jag beräknat. Sambon skakade på huvudet åt mina iakttagelser och sa att han var glad för det.
- Jag hade blivit deprimerad om du skapat utrymmet och sedan fyllt det på typ en timme! skrattade han. 
Ingen risk. Tvärtom kommer jag behöva flytta runt böckerna och lista ut vad som ska vara vart, så att det inte ser för tomt ut... med tiden kommer det ju fyllas upp. 
Det var så roligt att ställa fram kära gamla ägodelar, skatter från Kalifornien och loppisfynd från åren i Sverige innan USA. För sambon var det extra kul, för han hade glömt bort eller inte ens sett flera av sakerna. Bokstöden hade han glömt (köptes i USA) och de små vita bysterna hade han inte tänkt på (loppisfynd som jag haft som bokstöd sedan 2012). Det nyaste här är nog äpplet på bilden ovan, som jag köpte i somras under en loppisrunda med farmor. 
 
Nu ska det inhandlas gardiner, för jag har bara vita, genomskinliga och ett par lila. Jag behöver något kraftigare, jag funderar på sådana vi har i vardagsrummet. Det saknas två lister, men det tar vi senare i sommar. Element och lampor ska också in. Jag ska finputsa färgen lite runt kanterna, där maskeringstejpen läckt igenom, golvet ska tvättas ordentligt och mattan ska in. Men det väntar vi med tills efter att sambons mammas katt åker hem. Vi är kattvakt nu medan hon löper och hon kissar i biblioteket om man lägger något textil eller liknande på golvet. Så mattan kommer fram när hon åkt hem! Längtar. Det kommer att få rummet att kännas så underbart och ombonat. Just nu är jag världens lyckligaste människa.
Skeppet i flaskan kommer från sambon. Tycker den är så fin när solen ligger lågt!
 
#1 - - Dan Brickman:

Riktigt riktigt snyggt...wow !! Det ska bli kul att se det live lite senare i vår/sommar :)

Svar: Tack!! :-D Det ska bli så himla roligt att visa det!
Annie Brickman

#2 - - nenny:

Så himla fint!!! ... Är jag förresten helt ute och cyklar, eller känner jag inte igen två av fotografierna som står i hyllorna? Jag läste inlägget på mobilen först och då gick de inte att se så bra... men nu på datorn tycker jag mig känna igen en gotlandssemester med vandring längs strandpromenaden och en vacker ballerina i Backa...

Svar: Tack! Haha stämmer nog! :-) ;-) Bilderna hade jag ju redan i Bohus och jag har inte bläck så jag kan skriva ut nya, så dem får sitta kvar en stund i alla fall! Måste köpa nya bläckpatroner, sen ska det väl funderas över vilka bilder som får vara kvar! Men bilden i havet älskar jag ju så den komemr antagligen vara kvar! Lady med! :-D Ballerinan gillar jag, men vi får se. Adam har en härlig bild på sig i gamla kläder som jag tänkte försöka skriva ut och redigera så den matchar, i så fall får ballerinan vara kvar så att de bilderna kan vara ihop! :-D <3
Annie Brickman