När man vårinspekterat trädgården

Det är fortfarande risk för frost om nätterna, men på dagen blir det runt tio grader i trädgården. Mer, troligtvis, i solen. Vår termometer sitter i skuggan. Det märks på hunden, som helst av allt ligger på trappan ute om dagarna, på sambon, som hade premiär med att ha ytterdörren öppen igår under flera timmar men främst märks det i gräsmattan, som nu kryllar av liv. Myror, ja, men främst av blommor. Jag får ta tillbaka vad jag sagt om krokusar och snödroppar, för vi har i mängder. Det tog bara lite extra tid för dem att komma upp hos oss. Främst har vi krokus vid rosorna, och snödroppar vid husväggen. Men det är inte det enda som blommar! Någon av växterna vi planterade förra året har blommar i flera veckor (bilden ovan) och gräsmattan är gull av små, blekblå blommor. 
Jag har sådana vårkänslor att det spritter i kroppen. Jag funderar på om jag kan hänga upp hängmattan redan idag eller i helgen, för vissa stunder på dagen känns det varmt nog att ligga i solen och njuta. I alla fall om man har filt på sig! Jag har tagit min premiärkopp kaffe i trädgården, även om det bara blev en halv då fingrarna blev för kalla i vinden. Snart är det varmt nog att dricka kaffet i trädgården varje morgon, som jag gjorde i somras alla dagar det inte regnade. 
Snart kommer vitsipporna också, men än är det bara blåsipporna som kikat upp ur jorden. De är så vackra. En dröm jag hade som barn var att bo så att jag hade vitsippor i trädgården. Jag och kompisarna grävde upp rötter och försökte plantera hemma, men dem tog sig aldrig. Fel sorts jord, antar jag nu. Eller så skadade vi rötterna i våra tappra försök att flytta dem. Men nu bor vi i ett hus vid skogskanten, där vitsipporna blommar på våren. Blåsippor har jag inte ens vågat drömma om, för dem är ju fridlysta på fastlandet och ganska ovanliga.  
Men vad heter den lilla blekblå blomman som blommar så vackert? Något slags ogräs, jissar jag med tanke på mängden vi har i gräsmattan. Riktigt fint ogräs! Någon som vet?
 
#1 - - Inger:

Porslinshyacint?

#2 - - Nenny :

Det är en typ av skilla som kallas porslinshyacint har jag för mig... Den är vanlig i rabatter, återkommande varje år, och har lätt att börja växa hej vilt i gräsmattor där rabatterna kanske fått påhälsning av exempelvis kaniner och sprätt omkring dem... Inte helt ovanligt att det sker på Gotland. Hihi

Svar: Hihi helt rätt :-D Grannen sa exakt samma XD
Annie Brickman