När det varit julafton (del 2)

Och så berättar vi om hur resten av julafton var! 
Vart slutade vi? Jo, lillan behövde sova. Så hon sov. Och det var hon inte helt ensam om. Medan pappan och barnet laddade batterier pysslade vi andra i köket. Sedan kom sambons mamma och det blev dags för julfirandet nummer två. Vi slog på Kalle Ankas jul på TV:n och sambon rimmade på sina rim. Det gör han alltid i sista minuten.
Livia fick på sig rena kläder. Det behövs när man äter clementin genom att klämma ut saften över sig och sedan stoppa resterna i munnen. Hon var så himla söt i en liten röd klänning och håret på ända efter tuppluren. I köket dukade jag med finporslin och vek servetter. På bordet stod den fina ljusstaken jag fick i tidig julklapp.
Jag vet inte om Livia försökte göra reklam för babyolja eller något, men hon tog med sig en burk från skötbordet och vandrade omkring med den ett bra tag. Hon har blivit duktig på att hålla fast saker medan hon går, kryper och reser sig, så hon snor ofta grejer nu. Särskilt vid skötbordet, där hon blivit helt hopplös på att ligga still beroende på humör.
Efter julmaten blev det Gotländsk specialitet, saffranspannkaka som sambons mamma gjort. Med min hemmagjorda salmbärssylt. Förutom det hade vi knappt något godis eller fika. Clementiner i mängder, lite ischoklad och ett par sorters kolor. Jag jäklades med familjen och dukade med mina älskade skedar, som ser ut som kvistar. Så fina men så obalanserade och svår att äta med!
Jag passade också på att ta en bild på Livia framför granen. Jag tänker att det kan bli en kul tradition. Man har ju alltid en gran på jul så det kan bli mysiga minnen. Vi tog en fin bild som ni såg i föregående inlägg med hela familjen framför granen hemma hos sambons pappa.
Efter fikat var det dags att krypa upp i soffan framför en öppen eld. Livia pendlade mellan mig och min lillasyster. Hon kröp från famn till famn och lekte med våra smycken. Livia älskar allt som glittrar och glimmar. Mammas flicka!
Andra som vandrade från famn till famn var kattungarna. De tyckte att julen var riktigt spännande. Snören att leka med, famnar att ligga i och massor med mat att tigga eller stjäla. De lyckades knappt stjäla någonting, men de försökte. 
Vi bytte om till pyjamas på Livia i hopp om att hon skulle sova, men vilket barn somnar före julklappsutdelningen? 
Så blev det i alla fall dags för julklapparna. Återigen mycket lyckat och jag tror att alla fick saker de uppskattade varmt. Syrran fick det finaste inslagna presenterna och sambon skrev helt värdelösa men hejdlöst knasiga rim som knappast rimmade. Men han satte dem i varje fall på rätt paket till slut!
Livia bytte famn och skulle vara med hela tiden. Hollie satt mest hos min eller sambons mamma. Hon är i löp, så hon är ovanligt lugn och go just nu. Men nu är höglöpet över och hon är på väg ur, tack och lov. 
Jag fick så fina saker, där höjdpunkten nog var en kaffebryggare. Jag har stört mig på både storleken och smaken på perkulator-bryggaren jag hade. Nu äntligen kan jag bjuda fler än två gäster på kaffe samtidigt, och det smakar gott. Sedan graviditeten har jag inte gillat smaken från perkulator-kaffet. Nu fick jag en maskin som man kan förprogrammera dagen innan, om man vill. Så praktiskt! Jag älskar den redan! Sambon fick en massa kokböcker och Livias favoritklapp var en skallra, den spelade hon på för glatta livte. Min favoritklapp till Livia var nog en CD-spelare och skivor från mina föräldrar. Det är så praktiskt att ha ljud på i ett barnrum för då är de mindre lättväckta. Och nu behöver jag inte längre bära fram och tillbaka köksradion vid behov. 
Hur var er jul och vad fick ni för klappar?