När Livia är åtta månader

 
Hur? Hur har det gått åtta månader? Om en vecka ungefär har hon varit ute i världen lika länge som jag bar henne under mitt hjärta. Vi kallar henne "hjärtat" eller "kärlek". Sedan en vecka tillbaka pratar jag engelska med henne när vi är själva, och då kallar jag henne "my love" eller "my little one". Hon tittade så konstigt på mig när jag bytte. Hon förstod direkt att någonting var annorlunda. Hon har börjat förstå ord nu och säger "hej" när hon är glad och "nej" och "mamma" när hon är arg/ledsen. Först trodde jag det bara var misstag men det händer så ofta nu att det måste vara medvetet. Hon förstår nej, stannar upp och tittar på en när man säger det, och slutar sedan lydigt. Än så länge... 
 
Hon förstår sitt namn också, och tittar alltid när man ropar det. Gapar gör hon också när man ber henne. och kommer när man ropar på henne, nästan alltid i alla fall. Jag tecknar också ord som mat, dricka, blöja, hund och katt. Det är dem jag kan. Hon brukar dock inte titta på mig så jag tvivlar på att hon snappar upp det. Jag längtar inte tills hon blir olydig, just nu är allting så enkelt! Inte så att allting är en dans på rosor, men det är så roligt. Hon har varit småförkyld nu några dagar och jag har inte sovit vettigt på grund av att hon snarkat. Hon har varit extra mammig och velat vara i famnen mest hela tiden så jag har inte fått så mycket gjort. men annars är hon mer självständig nu, och vill gärna leka på golvet. Allt ska smakas på och hon kryper i hisklig fart. Ibland när hon står mot saker släpper hon och står själv några sekunder. var tog min lilla nyfödda bebis vägen?!
 
 
Nätterna är ungefär som innan. Hon vaknar 1-2 gånger och får flaska, eller så byter vi blöja. Hon somnar vid 9-10 (oftast, de senaste dagarna har det snarare varit 11-12) och sover till 8-9 på morgonen, med korta uppvak för mat/ny blöja då vid tre och/eller sextiden. Hon sover fortfarande första halvan av natten i sin säng och andra i vår. 
 
 
Dagarna är fantastiska. Hon är en liten person nu! Pladdrar med sina leksaker och med katterna. Särskilt Saruman och hon har fått en fin relation. Han låter henne göra nästan vad som helst med honom och varje morgon lägger han sig intill henne när vi byter morgonblöjan. Han är en rolig katt, låter som droppande vatten innan han börjar spinna. Livia tycker det är jätteroligt att titta på när katterna leker, dra Saruman i tassarna eller leka med katternas boll. Ho har blivit riven ett par gånger, när hon trillade på kattungarna och när hon försökte ställa sig på Saruman, men annars låter han henne dra och slita i pälsen, "klappa" och dra i tassar och svans. Jag är där och plockar bort henne och säger "nej" och "försiktigt med kissen!". Eller. "No.." och "careful with kitty!". Älskade unge, så rolig hon är! Så glad och pigg!