När man ger fem tips på en grönare jul

Jag har fått en massa bra tips på hur man kan göra julen lite mer miljövänlig! Vi behöver göra julen grönare om vi ska fortsätta få vita jular. Vissa saker kommer lite sent för min del den här gången, men andra ska jag absolut ta till mig. Miljövänlig behöver inte betyda tråkig eller snål, tvärtom! Det kan betyda billigt i längden eller väl gjorde investeringar, kreativitet och glädje också.
 
 
Geisha, min numera ganska gamla katt, upplevde sin första jul och sin första julgran 2009.
 
1. Banta julbordet!
Behöver ni verkligen alla rätter på julbordet? Äter alla ens rätterna? Att ha rätter bara för att det "ska" vara där även om ingen är förtjust i dem är bara onödigt för ekonomin och miljön, men också för er egen skull. När jag får frågan "Tycker du om..." och jag inte är förtjust i det, brukar jag svara "jag äter det, men jag låter hellre någon som älskar det äta det". Om du inte älskar köttbullar, varför ha det på köttbordet?

Är ni många, diskutera i förväg vilka rätter ni älskar och vilka ni inte är förtjusta i, och välj bort dem som flest personer inte äter. Även om en person älskar senapssill så är det inte värt att köpa det till julbordet om det är femton personer som inte äter det. Hos oss väljer vi till exempel bort Jansons (vi kör potatisgratäng istället) och syltor/leverpastejer. Jag tycker om leverpastej och det gör sambon med, men vi känner inget behov om att ha det på julbordet. Vissa saker får man ändå smaka om man äter julbord med jobbet eller julmat hos någon annan. Vi åt till exempel julbord på IKEA så det finns många saker vi inte kommer att köpa hem. Sedan kan jag verkligen tipsa om vegetariska allternativ! Jag älskar till exempel brysselkål och grönsaker stekta i olivolja (helst broccoli och blomkål!).
 
 
Vårt julbord i USA när jag och sambon firade ensamma 2016.
Så mysigt och bara bestående av saker vi älskar.
 
 
2. Köp presenter second hand eller tillverka egna.
Allt måste inte vara nytt. Till exempel böcker är toppen att köpa på loppis eller second hand. Kläder kan också vara toppen. Kanske inte till alla, men några klappar är super att köpa begagnade. Något annat som jag verkligen rekommenderar är att köpa på loppisar eller second hand är fina korgar, som du sedan kan fylla med matvaror som personen verkligen gillar. Så har vi bland annat gjort med ost. Mycket uppskattat! Man kan också fylla något annat fint med mat, till exempel en fin plåtburk, en glasburk eller en skål. Självklart kan man lägga i något egenlagat!
 
 
Jag brukade måla julklappar när jag var yngre. Detta var en tavla över LA till min dåvarande kille,
som var besatt av USA. Han hade fått en över New York i svartvitt något år tidigare.
 
3. Skippa inslagspappret!
Det blir en massa skräp på jul efter allt inslagspapper och band. Till nästa år tänker jag se om jag kan göra inslagning med hjälp av "juklappspåsar" av loppisfyndade juldukar och gamla band. Jag köpte en massa inslagspapper när Rusta hade medlemspris, men när det är slut tänker jag prova. Jag fick tipset hos Underbara Clara och är så sugen på att testa det! Andra bra tips är fina pappkartonger som kan användas flera år i rad, eller som kan användas som förvaring.  
 
 
Jag, en jul för länge sedan. Jag var kanske 11-12 att döma av kläderna. Allt skulle glittra! 
Jag fick bland annat en tandborste i julklapp. Mamma var duktig på att ge oss många klappar,
men de flesta var saker vi behövde och kläder för dagen brukade vi få på morgonen.
 
4. Res miljövänligt eller så lite som möjligt.
Man måste inte flänga runt på jul om man inte vill. En fridfull jul är oftast en där man inte åker någonstans, eller bara korta sträckor. Vi ska på jullunch en kvart bort, hos sambons pappa, annars är vi hemma. Skilda hushåll brukar vara duktiga på det, att fira jul flera gånger istället för att köra till flera platser samma dag. Annars måste man ju inte fira ihop bara för att man är släkt. Det går utmärkt att välja vem man firar hos eller att tacka nej till att åka bort. Som barn firade vi ungefär varannan jul med pappas sida/hos farmor och varannan med mammas/hemma hos oss. Mina föräldrar skilde sig när jag var ca 14 och sedan dess firade vi alltid hos mamma, men pappa kom och var med. Sambons föräldrar skilde sig för ca 7-8 år sedan då sambon bodde i USA, men som barn åt de alltid jullunch med pappans syskon och deras familjer. Nu är det en så stor släkt att det inte längre är praktiskt.
 
 
Vi firade alla jular i USA när vi bodde där, jag och sambon, istället för att resa hem till Sverige.
Antingen med vänner eller på tu man hand. Det gick superbra och var jätteskönt!
 
Särskilt vi tjejer/kvinnor har en tendens att inte våga tacka nej, eller att tro att alla kommer ta illa upp om vi gör det. Att planera för stort. Till alla som känner så vill jag säga: ett litet julfirande är också ett julfirande och det är int ert jobb att göra allas jul perfekt. Alla har ett personligt ansvar för sig själva. Det sägs att "Ingen ska behöva sitta ensam på jul" men det finns också ett talesätt som säger "som man bäddar får man ligga". En elak faster som aldrig ringer i vanliga fall är kanske inte prio 1, egentligen? Vissa kommer inte överens med svärmor - varför åka dit eller bjuda in? Mitt ex hade en hemsk mamma och det var aldrig tal om att fira jul med henne. När hon frågade om våra planer svarade vi bara att vi antingen skulle fira med min familj eller med hans mormor. Ett annat alternativ är att åka bort. Det finns många mysiga stugor att hyra runt om i landet, eller hotell. Utomlands kan jag inte rekommendera, det är inte miljösmart...
 
Nu har jag världens underbaraste svärföräldrar så för vår del vill vi gärna fira med alla. Hade vi haft ett stort hus hade vi bjudit alla till oss. Förra året firade vi på Gotland och mina föräldrar var hemma hos sig. Jag saknade dem, men det var så mysigt att äta lunch med sambons pappa m. familj och sedan middag med sambons mamma hos oss. Jag hoppas vi fortsätter så många jular framöver! Jag hoppas bara att en eller båda mina föräldrar kommer över i alla fall någon gång då och då. Kanske kommer båda i framtiden när vi fixat bättre gästboende. I år kommer min mamma och syster. Det ser jag fram emot!
 
 
Jag, julen 2009. Vi reste till människor vi älskade, dåvarande killens mormor och morfar.
 
5. En julklapp räcker
Det finns många roliga sätt att minska antalet julklappar - och därmed spara på ekonomin såväl som miljön! Antingen köper man bara en enda julklapp till varje person, även till barnen. Men är man en stor släkt blir även det oft mycket - och dyrt. Det finns ett par andra lösningar:
 
- Julklappsspel: Varje person köper något för t ex 100kr och slår in. Sedan sitter man i ring eller runt ett bord där alla klappar är i mitten. Antingen slår man tärning eller så kan man använda kortlek för att lotta vem som får vilken klapp. Man byter med varandra i ett på förhand bestämt antal gånger/varv. Det går att koppla till lekar också, till exempel utslagsspel som tomma stolen/havet stormar där man tävlar om vilken ordning man får välja paket i. När spelet är över vinner man den klapp man har. Personligen gillar jag inte detta, även om spel är roligt, för risken är att det är något man varken vill ha eller behöver. Detta är bäst för vuxna, då barnen ofta vill ha/leker med olika saker beroende på ålder. För barn är tipset att presenterna istället är olika former av godis inslaget istället, så är det enbart föräldrarna som köper till sina barn och de presenterna öppnas hemma/i enrum.
 
- Hemliga Tomten: Man lottar i god tid före jul så att alla får en person att köpa en klapp till och man bestämmer en viss summa, säg 300 kronor. Då köper man endast en klapp för det priset, ungefär, och inte tio som tillsammans blir rätt summa. Är det bara familjen kan man ha en högre summa, så klart. Om du annars lägger 3000kr på tio personer, är ju inte t ex 1000 eller 1500 kr "mycket" på en person om du sippar de andra 9. Bäst är då om alla när de anmäler sig till julfirandet också lämnar en önskelista med tips eller en önskelista med saker man absolut inte vill ha. Man måste ju inte välja något från listan, men det blir lättare, för ibland får man kanske en person man inte känner så väl: sin fasters man, kusinen man bara träffar tre gånger om året osv. Är det hemligt är alla presenter från tomten. Det måste inte vara hemligt. Man kan också vara öppen med vem som köper till vem, och hjälpas åt. Det viktiga är att alla är med på det och att alla gör sitt bästa. Denna lek gillar jag och den fungerar bäst i familjer eller små sällskap, där man känner varandra väl och där gäster inte tillkommer eller hoppar av i sista minuten. Hellre en riktigt önskad klapp än tio oönskade! Och man kan alltid ge kvittot i ett kuvert också om personen nu mot all förmodan skulle behöva byta. Har alla köpt för samma summa ungefär blir inte priset pinsamt.
 
 
En bra "icke-materialistisk" julklapp kan också vara en upplevelse! Varför inte presentkort på bio eller på en annan upplevelse? Det behöver ju inte vara någonting dyrt. Ett år fick jag "guldkort" på Liseberg, alltså ett års fritt inträde och åkband. Perfekt för Göteborgaren! 
 
Har du andra tips på en miljösmartare jul?