När man drömmer om att renovera

 
Jag vet inte om det är sådan jag är, eller om det är det här ökända "boandet" som slagit till nu när det är mindre än tre månader tills vår lilla skrutt kommer, men vart jag än tittar i huset så ser jag vad jag vill göra om och funderar på hur jag vill göra det. Sambon slår dövörat till och säger leendet att "vi pratar om det när det är dags" när jag vill diskutera väggfärger eller ny badrumsinredning. Han är en sådan som lever i nuet och som inte gillar att tänka framåt, medan jag älskar att dagdrömma. Men ett rum han faktiskt gärna diskuterar är köket. Det är det rum vi snarast kommer att göra i ordning (borträknat barnrummet, alltså).

Jag hittade en bok på loppis för 15kr i somras som jag nu sitter och bläddrar i medan jag funderar. Funderar på hur mycket vi kommer klara och orka själva, och vad vi måste ta in hjälp med. En del av mig vill göra nästan allt själv, förutom el och vatten. En annan del vill ta hjälp med allt, för att tanken på att lära mig kakla med ett litet barn hängandes i hasorna inte känns helt lockande. Eller tanken på att bo utan vettigt kök i några månader med en liten kotte, särskilt under sommaren när det är högsässong i mitt jobb... för även om jag kan göra saker själv, så kommer det ta tre gånger så lång tid, och sedan ska det ske när energi finns. Samtidigt som det blir tre gånger billigare, än att ta in hantverkare. Så jag gissar på att vi kanske gör delar själva. Tapetsering och måleri, det gör jag gärna. Gjuta om golvet och lägga in golvvärme däremot, det får vi nog ta hjälp med...
 
 
Jag skulle tro att köket kommer att renoveras sommaren 2020 eller 2021. Jag vet inte om vi kommer att vilja vänta längre än så, men samtidigt är det ju en kostnadsfråga. Vi måste börja spara ihop pengar till det, och just nu sparar vi till andra saker (ny tvättmaskin, nya element och ny diskmaskin). Och det kommer nog att kosta en del. Det är ändå det rummet sambon faktiskt älskar mest, tillbringar mest tid i. Jag tror att det är viktigt att han verkligen får det kök som han anser praktiskt, medan jag tänker mer på utseendet och ytan i det. Jag funderar på hur man får in så mycket människor som möjligt, kunna göra olika saker där, medan han funderar på hur kryddorna bör stå för att han ska få plats med alla och att det ska se bra ut.
 
 
Några saker är vi helt överens om. Vi vill riva väggen med skåpen och använda tvättstugan som kök också, för att få plats med mer förvaring och en köksö. Vi har inte stora sociala ytor i huset så varje centimeter räknas. Jag nöjer mig med ett skåp där tvättmaskinen kan stå dold, så kan vi tänka på tvättstuga längre fram. Jag upplever att vår tvättstuga nu bara blir ett förvaringsutrymme där skräp hamnar. Om vi har en kombinerad tvätt- och torktumlare behöver man inte så mycket plats. Hänga kan man göra vart som helst, och på sommaren hänger jag ändå allt ute. Någon gån, om kanske 10 år, vill vi gärna bygga ut huset med en riktig tvättstuga, och tills dess kan vi leva med att hänga tvätten på andra platser. Folk har överlevt förr. Man behöver inte lösa alla problem på en gånhg, och låter man det ta tid kommer man njuta ännu mer när det väl löser sig! 
 
Vi gillar den öppna förvaringen av vardagsporslinet. Det vill vi ta med oss till nästa kök. Jag tycker också om handtagen på lådorna, även om jag egentligen är mer förtjust i silver/krom än guld/mässing. Stilen, det här gamla, gillar jag verkligen. Och bjälkarna i taket. I den del vi vill bygga ut köket i finns inga bjälkar, så där blir det aningen högre i tak. Men för att ta bort väggen lär vi behöva en tvärgående bjälke i taket, och det tycker vi båda två skulle bli jättefint. Jag drömmer om marmorbänkskivor, och vi är överens om en vedspis där förra ägaren förberedde men aldrig satte in någon. 
 
Det är underbart att drömma. Köket är slitet men fungerar än så länge. Skavankerna får det att se ständigt smutsigt ut, men det går att leva med. Tills våra drömmars lår in, om några år. Har ni något speciellt önskemål eller någon speciell dröm i ett kök?