När man pratar lite mer om det här med hållbar kost

 
Hej på er! Nu bryter vi tystnaden den här veckan med lite mer snack om kosten. Aftonbladet hade nämligen en stor artikel om just hur man behöver äta klimatsmart som jag tyckte var värd att lyfta fram. Det mest intressanta med hela artikeln var nog livekommentarerna. Det är verkligen ett hemsk upprörande ämne, det här med mat.
 
 
 
Folk blir väldigt upprörda när man pratar om att minska köttmängden i kosten. Det är viktigare att få göra som man alltid har gjort, än att rädda planeten. Mycket viktigare... intressant, tycker jag. För vegetarisk kost är riktigt god! Och man behöver inte äta mer för att bli mätt. Vilka skumma rykten folk sprider! Man behöver bara lära sig några nya recept. Att skära ner på kött innebär ju inte att sluta äta det. Vi äter fortfarande kött hemma hos oss, men inte lika ofta. genom att enbart köpa kravmärkt, ekologiskt eller gotländskt kött blir det för dyrt om man skulle ha det i varje måltid. Dessutom finns det ingen anledning att äta kött i varje måltid. Det finns massor med goda rätter som är helt köttfria.
 
 
Grönsaker är bra mycket billigare än kött... bara ett tips, för den som vill spara pengar i plånboken. Man behöver inte "vegoprodukter" från "andra sidan jorden" heller. Potatis, rovor och andra härliga nyttigheter odlas i Sverige och går att göra alltifrån otroligt goda soppor, stuvningar och grattänger på. Men nog om det! Nu vill jag istället kolla på deppigare siffror, nämligen hur jag och sambon lyckades handla i December. Som jag skrev redan i december förväntade jag mig dåliga siffor. Det finns helt enkelt inte ekologiska produkter på marknaden, och jag var inte beredd att leva utan julmust och vörtbröd. Och det syns ju i våra siffor! Men det var inte alls så farligt som jag var rädd för. Så här såg det alltså ut:
 
 
Så, det såg mycket sämre ut. Men samtidigt så är jag ändå stolt. Vi låg fortfarande nästan på hälften jämfört med snittbefolkningen. Och vi handlade enbart mat på Maxi, så det är ett ganska exakta siffror för vår del. Och jämfört med det här kan det ju enbart bli bättre! Mejeriprodukter stod för största delen av våra utsläpp. Det gick åt en del margarin och även mjölk i bakningen. Ändå bytte jag ut en del ingredienser mot havremjölk, havregrädde och vegosmör. Men december är verkligen den månad om året då jag vet att jag är riktigt dålig på att handla klimatsmart mat. Förhoppningsvis finns det större utbud nästa år. Kanske kan jag till exempel baka eget vörtbröd för att få mer ekologiskt på matbordet. 
 
 
Jag älskar att ICA tipsar om mat som är miljösmart! Och om recept. Vill du ha deras tips om recept på lök så hittar ni det här, potatis hittar ni här, palsternacka är en annan rolig rotsak som och här har ni ICAs recept på det. Jordärtskocka är något annat man ofta glömmer bort. Vi kör mycket soppor, och då kan du i stort sett koka vad som helst, krydda och sedan finköra med stavmixernoch blanda i lite havremjölk. Enkelt och gott! 
 
 
Nej, jag hoppas att vår statistik ser bättre ut i Januari! Däremot vet jag att jag köpte ett par etiskt märkta varor under december, men då var dem även kravmärkta, så dem kanske enbart hamnade i den kategorin. Det ska bli kul att se förbättringen i Januari! Att se hur man handlar gör det roligare att handla ekologiskt och miljösmart. Nu i Januari har vi ju varit borta en del och inte handlat så mycket. Vi har haft kvar en hel del matvaror kvar sedan december också, mycket frysta matvaror och matlådor. Så det har varit en väldigt ekonomisk månad hittills. Det blir mer spännande att se februari, för då måste vi nog handla mer. 
 
 
Handlar du på ICA? Har du vågat gå in och kika på dina miljöval?
 
0 kommentarer publicerat i Mat & Bakning, Personligt;
Taggar: Eco, Eko, Ekologi, Ekologisk, Ekonomi, ICA, KRAV, Miljösmart, Miljövänligt, ekologisk mat, ekologiskt, hållbar kost