När man tipsar om något gott & nyttigt!

 
Sambon är en fena på det här med nyttig (och god) mat! Den här salladen slänger man ihop på mindre än en kvart. Tio minuter, om man är lika snabb på att hacka som min sambo. Så nyttig och så god. När man är gravid ska man ju få i sig extra järn (är man kvinna och har mens behöver man också större mängder och kan behöva ta kosttillskott). Men jag har klarat mig fint och har jättefina värden, antagligen för att sambon verkligen tagit det här på allvar. Vi fick en tabell med hur mycket järn det är i olika matvaror, och han har sett till att vi äter mycket av det, men varierat.
 
Sambons Järnsallad:
1 paket bacon
ca 250g färsk ruccola
ca 250g färsk babyspenat
ca 250g spetskol
1/3 gurka
1/5 pkt fetaost
några plommon/körsbärstomater
ca 1dl pumpafrön
ca 1dl nötter (jordnötter eller walnötter beroende på vad man gillar)
1 skvätt olivolja
1 skvätt rödvinsvinäger
 
Gör så här: Finkacka och knaperstek baconet. Medan det steker, finhacka tomat, gurka och spetskol. Riv salladen i mindre bitar. Lägg i skål. Finhacka/smula sönder fetaosten och strö i med nöter och pumpafröer. Häll i valfri mängd, men minst någon matsked olja och vinäger. Rör om/skaka om. Häll i baconbitarna, rör om och servera. Busenkelt och jättenyttigt. I både fröna och i spenaten finns rikliga mängder järn. Det går även att med fördel byta baconet mot stekt lax. Eller ta bort det helt, om man är vegetarian.
 
Stolt kock och god sallad!