När man ändrat kostvanor igen

Kost. Mat. Ett av de återkommande samtalsämnena här hemma. Sedan en tid tillbaka har sambon gått all in så vi har lite nya vanor. Till exempel är pasta numera bannlyst från vårt hus. Istället har pasta och nudlar gjorda på bönor och alger hittat hit. Sambon vill ha det så naturligt som möjligt så inte heller mjöl får köpas hem. Däremot tycker han att det är okej att vi äter det ute eller hos andra. Men i vårt hushåll ska det vara nyttigt.
Nyttigt är alltså mat som lagas i olivolja på låg värme. Mat ska inte hettas upp alltför mycket utan hellre lagas på låga temperaturer länge. Och det ska vara så obearbetat som möjligt. Fråga mig inte... jag hänger knappt med, men det är gott och mycket härliga smaker! Som till exempel den här laxen, som vi gjorde igår. Grillad på låg temperatur och serverad med grillade grönsaker.
Medan sambon stod och väntade på att det skulle bli klart vandrade jag och Livia omkring i trädgården. Jag planterade en ny växt för ett tag sedan och den har tagit sig fint. Den har fantastiska löv. Sedan har vi upptäckt att vi har nötter i träden omkring oss! Hasselnötter. Så snart är det dags att skörda egna hasselnötter! Det är verkligen välkommet eftersom att vi äter mer nötter än alla Gotlands ekorrar tillsammans...
Tänk att mat kan vara så enkel och så god! Sambon har verkligen fått mig att älska grönsaker. Det finns få saker som är godare än lätt saltade grönsaker stekta eller grillade i olivolja. Han hade även fyllt fisken med en röra av olika örter och grönsaker, verkligen jättegott!
Jag försökte roa både barn och hund under tiden. Hunden var lättast. Det var bara att kasta "kongen" som den röda leksaker tydligen heter. Livia var svårare. Hon var trött och ömsom jätteglad för att i nästa stund tycka att hela livet var förstört. Sambon passade på att ha lite nackträning i knäet medan jag fotograferade. Det var lite kul, en stund.
Tillslut var det äntligen mat dock. Nackdelen med det här nyttiga påfundet är just att det tar sådan tid! Låg värme i all ära, men jag tar heller lite mindre näring och mat snabbare, om jag får välja. Men det var helt klart värt att vänta på.
Till och med Livia var intresserad! Men hon får vänta lite till innan hon får smaka. Hon blir allt mer intresserad av mat nu och av vad vi gör. Det är så himla kul att följa hennes utveckling!
Mm, vad gott!
 
#1 - - Dan Brickman:

Jag gillar grönsaker mer och mer faktiskt. Det ska bli kul att prova Adams kök nästa gång vi ses 🙂

Svar: Ja verkligen :-D Ska bli kul för honom att prata mat med dig! Och laga! Han älskar att laga mat och berätta om sina tankar!
Annie Brickman