När det är vårkänslor i luften!

Hej fredag! Nu är våren här. Det är små knoppar i buskarna och krokusarna är små färgklickar på marken. Vi har inga krokusar i trädgården så jag har köpt hem lökar jag ska sätta, så har vi det till nästa år. Det är det roliga med ett hus man inte bott i så länge, att upptäcka vad som finns och inte finns. Jag vet att det svällde över av påskliljor förra året, en blomma som jag inte är superförtjust i, så jag flyttade på de flesta och gjorde mig av med många. Ska bli spännande att se om det kommer några i år, och i så fall vart! Igår var vi på Föräldrautbildning hela dagen och sedan avslutade jag med en gravidfotografering i Botaniska trädgården medan sambon och Hollie avslutade med att hitta en kompis att leka med. En toppendag!
De här föräldrautbildningarna alltså...! Gotland är tydligen enda i Sverige som erbjuder just en här kursen, Att föda i trygghet (baserad bla a på boken Att föda utan Rädsla), gratis till alla som bor här. På fastlandet kostar den att gå. Man fick veta en hel del om förlossningen, men framförallt fick man "öva". Det var hur kul som helst. Man går tillsammans, som par eller med sin stödperson, och får öva på hur man reagerar och hanterar när den andre har ont. Jag kunde lugn konstatera att det är bra att det är jag som föder i vårt hushåll och att sambon är bättre som stödperson. Jag blev jättevirrig som stöd, men han klarade det galant efter den initiala paniken när jag skrek "VILL INTE, VILL iINTE, VILL INTE!" i en låtsad krystvärk.

Det var så roligt, för det var bara par där, och i början satt alla i stolarna bredvid varandra. I slutet satt alla ihopslingrade, i samma stol eller i sackosäckar. Det blev så kärleksfullt efter alla övningar där man skulle öva på att massera, vidröra eller hålla varandras händer på olika sätt. Vi fick prova olika ställningar att föda på och partnern fick prova hur man kan stötta i de olika ställningarna. De fick också lära sig vad de bör säga eller inte säga stöd i hur de ska beté sig inne i förlossningen och uppmuntran i hur viktiga deras närvaro är. Risken för komplikationer inne i förlossningssalen minskar tydligen med 50% om ens partner är med! 50%... jag funderade på om den försvinner med 100% om man har två stödpersoner, men tänkte att det nog var en dum fråga... 
Hollie fick vara med sambons mamma under dagen, som hon kommer att vara när förlossningen väl startar på riktigt. Så hämtade sambon henne medan jag fotade, och så fick hon leka med en 8 månaders valp innan vi åkte hemmåt. Så även hon hade en rolig dag!