När man ger sina sämsta tips

Bilder från i mars och april i år <3 Wow, det känns som i ett annat liv!
 
Vi får dem i mängder när vi går ut med att vi är gravida. Tips och råd från andra som gjort samma resa - ibland femtio år före oss. Vissa tips är bra, andra är helt åt pipsvängen. Det är svårt som nybliven/blivande mamma att veta vad som är värt att lyssna på. Jag tänkte sammanställa de tips som jag i efterhand hade mest nytta av, och minst. Först, tipsen jag hade minst nytta av.
 
De sämsta tipsen vi fick var...
 
1. Passa på att sova nu.
Man kan inte spara sömn månader i förväg...
 
2. Ha med nagelsax och massor med bebiskläder till BB.
Ett plagg per storlek räcker. Är det vinter, något varmt (typ en overall). På BB kommer bebisen ligga hud mot hud och använder inte ett enda plagg. Nagelsaxen varken fick eller behövde vi använda. Man river naglarna på så små bebisar. Och vår lilla föddes med lagom långa naglar så det tog npgra veckor innan vi gjorde det första gången.
 
3. Undvik människor!
För vissa är det skönt att isolera sig några veckor (eller månader). Inte för oss. Vi skulle bli tokiga då. Nej, det krävs typ fysisk kontakt, eller att barnet blir hostat på, för att det ska utsättas för bakterier. Vill ni ha människor på besök, eller gå ut bland människor, går det jättebra. Var bara noga med att ingen som är sjuk rör, håller eller pussar på barnet. Läs gärna Alice Wolds bok Praktika för blivande föräldrar, om vilka risker du bör undvika och vilka som är myter. Jag lyssnade på den på Storytel. Om barnet ammas är det mycket svårt för det att bli sjukt i början då mammans immunförsvar går över till barnet i mjölken. Man bör alltid vara försiktig, särskilt med RS, och blir barnet sjukt bör jag självklart kolla upp så att det inte är just det viruset. Vi hade Livia ute från fyra dagars ålder och det tog många månader innan hon blev förkyld första gången. Då var det för att jag blev det. 
 
4. Ha barnet i passagerarsätet.
Det finns dem som gillar det. Men det är otroligt stressande och risken är att du börjar pilla på barnet om t ex nappen åker ut. När du kör bil ska du köra bil. Behöver du röra vid barnet måste du ändå stanna vid vägkanten.
 
5. Du behöver typ inga kläder i storlek 50.
Det beror ju helt på barnets storlek vid födseln. Livia föddes liten och hade storlek 50 i typ två månader. Hon hade 44 när hon kom ut. Vi fick tvätta konstant för att hennes kläder alltid var i tvätten. Ta reda på vilka gener ni har, var ni stora eller små när ni föddes? Låt det bli en vägledning.
 
6. Koka nappar, flaskor och annat en gång i veckan.
Ja, om du har ett svårt sjukt eller infektionskänsligt barn. Annars räcker det att koka inför första användningen, och sedan diska som vanligt. Ju mer vi steriliserar och städar, ju mer ökar risken för allergier. Tänk istället: skulle jag vilja äta ur den här? Är svaret nej, så ska du självklart inte stoppa den i barnets mun. Tänk på att små barn stoppar det mesta i munnen efter några månader ändå...
 
7. Ni skämmer bort barnet genom att bära det mycket.
Ja, du kan skämma bort ett äldre barn genom att bära det hela tiden. Men inte ett spädbarn. De första tre månaderna förstår barnet inte ens att det är utanför mammans kropp. Det inser att vi är två individer efter ca 8 månader och kan då få separationsångest och bli väldigt "mammigt". Men de första tre månaderna vet det inte vem som är mamma eller pappa, de vet bara att de där dofterna och ljuden kommer från människor som ger trygghet och mat. Du kan inte skämma bort ett nyfött barn genom att bära det för mycket. Men det är viktigt att komma ihåg att det heller inte tar skada av att ligga och skrika en stund ibland om du verkligen behöver ta en dusch eller gå på toaletten. Föräldraskapet är inte svart eller vitt. 
 
Om ni är föräldrar, har ni fått några tips som ni verkligen inte kan rekommendera? 
0 kommentarer publicerat i Barn, Personligt;
Taggar: Föräldraledig, Föräldraskap, Tips, dåliga tips, goda råd, råd