När man haft lite helg

 
Oktober är här, med höstväder och kylig luft. Löven har börjat falla och det är dags att göra trädgården vinterfin, eller i alla fall redo. Trädgårdsmöbler ska göras rent, målas och bäras in för vinterförvaring. Löv ska krattas, rabatter fixas, träd beskäras, krukor tömmas och ställas undan... men det är en sak som vi måste göra, som vi skulle ha gjort för flera veckor sedan.
 
 
Vi har ju en liten flicka som kommer att stappla runt på ostadiga ben till våren, så då måste vi hägna in tomten. För att kunna göra det behöver vi ta bort en del av häcken. Så det har jag ägnat några timmar åt nu under helgen. Jag är långt ifrån färdig - jag behöver ha barnvakt medan jag kör eftersom Livia tröttnat efter 15 minuter och sambon har åkt till fastlandet. Men de tillfällen jag har barnvakt är guld värda och då behöver jag jobba. Så vi får nog fortsätta till nästa helg, när sambon är hemma igen. Jag tar bort ca 1,5-2 meter syrénbuske och passar på att såga ner andra ungträd som försöker växa upp i häcken. Det är ett tufft jobb och det kommer bli en stor brasa när riset ska eldas upp sen...
 
Hollie har hållit mig sällskap, gett mig sin boll då och då och hjälpsamt burit iväg grenarna jag lagt i hög. Det tog lite övertalning innan hon förstod att de långa pinnarna skulle ligga kvar där jag lade dem...
 
Jag tror i alla fall att våra äppelträd kommer att gilla den här åtgärden. De kommer få mer sol nästa år. Till våren planerar vi att mura en mur längs med insidan, så kan Livia inte komma över (på ett tag). Förr eller senare kommer hon ju att klättra på muren och kunna gå ut genom grinden. Mend et är en sak om hon gör det när hon är 5, en annan när hon är 1. Svindlande tanke, att vår lilla skrutt kommer bli en lekfull och bångstyrig femåring en dag. Men än så länge är hon min lilla bebis, med världens lenaste kinder och det största leendet som finns.
Hårt jobb men synligt resultat! Om ett par år kommer häcken ha växt till sig igen och bli tät och fin, men inte lika tjock. Och vi får några extra kvadratmeter trädgård att sköta om.