När kvällarna är magiska

Det går fort nu. Det bästa med coronaviruset är att man verkligen ser utvecklingen omkring sig när man saktar ner tempot. det är lugnare med jobb, man håller sig hemma... det gör att min sambo upplever våren på ett sätt han inte minns att han någonsin gjort. Han ser den plötsligt så som jag ser den, hur mycket som händer, hur vackert alla detaljer är. På en dag kan en helt ny växt ha fått löv eller blommor. Nästa dag är en blomma borta och en ny har tagit vid. Det är så vackert. Särskilt på kvällen, när Livia somnat och jag har en liten stund för mig själv, att vandra runt i trädgården, fixa och bara mysa. ta en kopp te och lyssna på fågelsången. Corona har gjort att trafiken utanför vårt hus är mycket mindre och på kvällarna åker ingen förbi, så fåglarna får sjunga ostört.
Men när jag lyssnar på radion bryter mänskliga röster genom skönheten jag ser. Jag blir faktiskt förbannad när jag hör hur människor i andra länder kritiserar Sveriges hantering av smittan och krisen, och kritiserar hur vi tänker. Jag hörde idag på radion hur finnar anklagar oss svenskar att tänka på pengar och inte människoliv. Orden var något om att vi tvingar folk ha cykelhjälm men vi skiter i covid-19 för att företagen ska överleva.
 
Jag kan inte svara för stockholmarna, och jag tycker att det är jättetråkigt att smitta sprids på äldreboenden. Hemskt! Men jag har ingen i min bekantskapskrets som inte tar det här på allvar. Ingen som är oberörd. Ingen som lever som normalt. Och ingen som klagar på det. Jag åker in till stan när jag absolut måste, annars är jag hemma. Visby är en spökstad. Så här års brukar det krylla av folk. Trafiken utanför mig brukar vara ett konstant brus som sakta tonas ner i takt med att syrénhäcken sätter löv. Vi har haft ett dödsfall hittills på Gotland och ett tjugotal konstaterat smittade. Folk tar det på största allvar. Dagis är öppet men personalen har handskar och skickar hem barn med minsta symptom. Ska man se på statistiken, som planat ut, verkar de flesta i Sverige ta det här seriöst. Alla känner någon drabbad. Alla är drabbade på det ena eller andra sättet. De flesta av oss har mist någon vi känner. Vi oroar oss över någon vi älskar. 
Men att spärra in sig helt? Jag tror att vissa inte tänker längre än vad näsan räcker. Jo, på kort sikt är det ju en lösning. I gigantiska och trånga städer är det nog toppen. Men ensamhet, ångest och arbetslöshet ökar antalet självmordsförsök. I Sverige tror jag jag hörde att det är 3 dödsfall i veckan och det här beräknas skjuta i höjden i och med coronakrisen. Jag tror helt och fullt på Sveriges strategi att försöka hålla igång så mycket vi kan men sätta hygien först och undvika "onödiga" utflykter. Att tänka positivt och att planera för livet efter.
 
Nej, att gå och sitta på ett Café bara för nöjes skull tycker jag är en dum idé. Men att beställa utkörning av mat eller fika, eller plocka upp på vägen och äta hemma ser jag som jättebra, om man gör det i samband med andra ärenden. Det där caféet har personal som blir arbetslösa och ägaren kan gå i personlig konkurs och forlora allt de har. Kan man köpa en bulle i förbigående är det en liten sak för köparen men en stor sak för säljaren. Jag känner så många på gränsen till konkurs just nu. Är man inte i en riskgrupp, fullt frisk och försiktig med att skydda sig, att hålla avstånd, sprider man ingen smitta vidare. Det är en luftburen droppsmitta. Det går att skydda sig mot det på fler sätt än att stänga in sig. Jag tycker att det är jättebra med karantän, men inte som enda lösning.
 
Ni som inte bor här har ingen rätt att döma oss i Sverige. Ni har andra förutsättningar hos er, annan kultur och andra strategier. Fokusera på att ta hand om er själva istället för att komma med kommentarer om oss!
 
#1 - - Inger:

Jag undrar lite över vad den reportern har hört det. Jag bor i Finland, har varken hört eller läst något om att finländarna anklagar svenskarna. Regeringen här har varit väldigt tydlig med att "olika länder, olika strategier". Inget anklagande. Däremot har det säkert varit diskussioner här, precis som i de flesta länder, om vad som är rätt och fel. Personligen är jag inte övertygad om Finlands strategi men endast tiden kan utvisa det. Får väl också erkänna att jag är inget större fan av svensk mediarapportering :)

Svar: Åh vad skönt att höra!! :-D Hon började med typ "Vi i Finland anser" och bodde någonstans i Finland. Det var verkligen ett hånfullt inslag så det var upprörande att höra! <3 Skönt att höra att hon överdrev! Just P1 här verkar ha något emor Sveriges regering och dem som hanterar krisen. Särskilt eftermiddagsprogrammet uttrycker sig ofta väldigt konstigt. Jag antar att de vill vara kritiska, och det är ju bra, men det har slagit över :-P Ta hand om er där borta! <3
Annie Brickman

#2 - - Inger:

Aha, "vi i Finland". Ja då utan att nämna en specifik etnisk minoritet :) så förstår jag.

Vad tråkigt, P1 är ju ändå den kanal man kunnat lita på. Jag tror Sverige (å inte bara för att jag är rikssvensk) har en bra strategi! Ta hand om er också och så håller jag tummen att du kommer in på din utbildning.

#3 - - Inger:

Kom att tänka på att mitt svar till ditt svar kanske lät rasistiskt 😟Eftersom du hört den som talade så förstod du vilken minoritet jag menade, men ingen annan hade ju förstått. Det lät bra i skallen när jag skrev men efteråt....

Svar: Så tolkade jag det absolut inte! <3
Annie Brickman