När det är natt

 
Klockan slår snart ett på natten men jag vill inte gå och lägga mig. Jag har precis exporterat en färgkorrigering och känner för att ta några minuter för mig själv nu. För det har inte blivit så många sådana den senaste veckan. Och det är så skönt hemma när huset ligger i sömn. Jag bar in Livia till sambon förut, så de sover ihop i vår säng. Hon vaknade medan jag jobbade, och sambon vaknar typ aldrig när hon skriker, så jag fick gosa bebis några minuter innan jag jobbade klart. Det behövde vi nog båda två. Det finns verkligen ingenting mysigare än att hålla sitt trötta barn i sina armar och känna hur dem gosar in sig mot ens hals.
 
Jag har tänt ljus och sambons tekopp står kvar. Jag ska ta den med mig nu när jag släcker ner. Men en liten, liten stund till vill jag bara sitta här och vara glad, trött men lycklig. Känslan av att ha uträttat ett jobb är underbar. Att vara klar med någonting. En annan sak som är underbar men jättekonstig är att Livia inte längre är en liten bebis utan ett litet barn. Som skrattar och funderar, leker, utforskar och har så himla mycket vilja i sin lilla kropp. Hon är så snabb och så trygg och det är så fint att se henne ta sig runt här hemma, titta på allt, smaka på det mesta och kasta det så långt hon orkar. Det är nu det börjar, uppfostringen. Innan var det bara att serva. Nu börjar vi sätta gränser. Och man ser på henne hur hon funderar när man säger nej.
Oftast slutar hon när man säger "Nej Livia", men om man inte distraherar henne så gör hon glatt om det hon nu inte skulle göra. Hon står mer och mer utan att hålla i sig, ofta lutar hon sig bara lite mot någonting som stöd. Vid flera tillfällen har hon tagit några steg och liksom glömt att hon inte kan gå än. Idag ringde jag barnomsorgen för att få lite klarhet i hur det fungerar med förskola. Den tanken känns svindlande! Förskola?! Min plan var förut att skola in så smått och ta någon dag i veckan från typ maj och sedan skola in i Augusti. Men jag tror vi hoppar det. Det verkar bara dyrt och bökigt. Vi får ta hjälp av familjen i värsta fall i sommar, när jag jobbar heltid igen. Eller så får jag leja bort redigering så att jag kan vara hemma mer... vi löser det, oavsett. Förskolan är inte anpassad efter barnens eller föräldrarnas behov, utan efter hur förskolelärarna vill jobba, känns det som. Här på Gotland finns inget som är öppet på helgen, och bara en som har öppet kvällar. För mig som jobbar mycket lördagar under sommaren finns det inget allternativ. Jag är glad att jag kollade upp det redan nu, så har vi tid att tänka och planera och fundera. 
Lilla skrutt, hur blev du så stor?!