När kaoset kommer

Är du redo? Om Coronaviruset får hyllorna att stå tomma i butikerna? Om en ny storm drar in och gör ditt hem strömlöst en vecka? 
 
När jag skulle laga mat i veckan såg jag att vi hade helt slut på allt utom bönor. Så när jag körde in sambon till jobbet dagen därpå sa jag det till honom och vi kom överens om att köpa hem lite "bra och ha"-prylar. Då sa han: "Vi borde se till att ha mat hemma om det blir strömavbrott eller om Corona når Sverige". Jag tror inte att Corona blir stort i Sverige, vi har för bra och beredd sjukvård, för otätt befolkning och nu kommer sommaren då influensan naturligt tappar sin kraft, men jag tror absolut folk får panik och "hamstrar" vilket får saker att ta slut på hyllorna även om viruset i sig inte syns till. Så jag svängde förbi affären och fyllde på förråden aningen mer än vanligt. 
 
Jag köpte 8 burkar vita bönor (vi gör av med 2-4 i veckan) och en liten dam såg det. Det stod kanske åtta kvar i hyllan och hon tog snabbt två av dem. En i personalen gick förbi och damen frågade henne: "Varför är det så tomt i hyllorna?". Personalen svarade att efterfrågan ökat på grund av att folk hamstrar i sin rädsla för corona. Damen tog en tredje burk.
 
Vi är inte redo om något händer. Jag kikade lite när jag kom hem och jag uppskattar att vi har mat för kanske 1-2 veckor hemma. Två veckor med frys, en vecka om elen går och allt i frysen tinar. Men vi har egen brunn, radio med batterier, spritkök och en eldstad, så vi har det bättre än många andra skulle få det. Däremot bör jag köpa hem en dunk bensin, några dunkar för vatten och lite mer torrvaror att använda vid nödläge. Bor man på landsbygden på en ö är det nog vettigt att ha hemma. Man vet aldrig när en ny Gudrun blåser in dörren.