När världen har panik över Covid-19

"Då har hon i alla fall inte Corona" sa sjuksköterskan från 1177 när jag berättade om Livias symtom.
"Eh, nej, absolut inte!" utbrast jag och kunde inte låta bli att skratta till över den absurda kommentaren. Här ringer jag 1177 för att dubbelkolla vad jag ska göra när jag misstänker att min 10 månader gamla bebis har svinkoppor, och så utesluter tjejen i andra ändan Covid-19. För mig var det lite som att ringa doktorn och säga att jag misstänker att jag har ett brutet ben, och så svarar läkaren "då har du i alla fall inte magsjuka". Men när jag lagt på och var på väg till apoteket för Livias medicin insåg jag att den stackars kvinnan antaligen tar hundra samtal om dagen med folk som oroar sig över Corona. 
 
Till er som oroar er över det vill jag poängtera ett par saker. Corona är inte luftburet, utan du måste ta i hand med eller bli hostad på av någon som bär på viruset för att få det. Toaletthandtag på offentliga toaletter kan vara bra att undvika, typ. Men du behöver inte vara rädd för att gå till affären.
 
 
Se hur media trissar upp intresset. Tänk om miljön hade fått samma rubriker, eller krisen i Sydsudan. Tänk om konflikten i Syrien eller homosexuellas behandling i Ryssland uppmärksammats på samma vis? 
 
Corona är ungefär lika smittsamt och lika dödligt som vanlig influensa. Om du inte får panik över den årliga influensan finns det ingen anledning att få panik över Corona. Varje dödsfall oavsett sjukdom är alltid tragisk, men att få panik över någonting botar ingen och förhindrar ingen från att bli sjuk. Jag är otroligt förvånad över hur till och med börsen påverkats av vår rädsla som trissats upp i framförallt sociala media men också i kvällstidningarna, som gör allt för att du ska klicka på deras artiklar.
 
 
 
Allt för att sälja mer varor och för att du ska få panik och köpa på dig mer saker. Gör du så för varje års influensa? Om inte, så behöver du inte göra det nu heller. Om du inte panikhandlar kommer inte hyllorna blir tomma, för då kommer du att sprida trygghet istället för rädsla.
 
Vi som är friska har ingenting att vara rädda för. De enda som kan behöva vara extra försiktiga är de som redan har nedsatt immunförsvar, de som i vanliga fall måste vara extra försiktiga. Men om du och jag får panik sprider vi bara kaos och gör det hela ännu värre. Så ta det lugnt, slå på Netflix och har du lite extra sparpengar på banken så investera dem i de raserade aktierna, som om ett år eller så kommer att ha stigit upp igen. Det är guldläge att investera i Kina just nu!