När man inte tänker

 
Jag får ofta frågan hur tusan jag orkar, hur jag hinner så mycket. Jag tyckte förut att jag hann lika mycket som alla andra, men med tiden insåg jag att det inte riktigt är fallet. När jag jämför med min käre sambo, till exempel, hinner jag ofta fyra saker medan han gör en. Sedan Livia föddes har det blivit mer stötvis, man får passa på medan hon sover. Men jag hinner fortfarande en väldig massa saker. Det var ett knep jag lärde mig av min friidrottstränare en gång i tiden. Jag fokuserar bara på vad som behövs göras, inte på om det är enkelt eller jobbigt att göra det. Jag gör en lista i mitt huvud, som jag inte spaltar upp efter hur viktiga punkterna är, utan hur det är logiskt att utföra dem. När jag sedan får några minuter över vet jag precis vad jag ska göra. Det gör mig väldigt effektiv. 
 
Jag hade ett ex som skrev listor för allt han skulle göra, och sorterade punkterna noga. Han fick panik om man inte följde listan eller om han tappade bort den. Jag skriver sällan upp någonting, det gör mig bara stressad. Att däremot ha det i huvudet gör att jag kan flytta runt punkterna allt eftersom. T ex idag: jag hade saker som skulle bäras ut i gäststugan, saker från kontoret i gäststugan som behövdes packas upp, saker i gäststugan som skulle in i huset, saker i huset som skulle till planteringsboden, fröer och lökar som behövde planteras, en skottkärra med en öppnad jordsäck som skulle användas, en gräsmatta som skulle klippas, rabatter vattnas, sorteringslådorna tvättas & ställas tillbaka, saker som ska till loppis som skulle in i bilen osv. Istället för att tänka på hur mycket som behövde göras, tänkte jag på vad och i vilken ordning. Så när Livia väl somnade var jag redo.
Jag samlade allt som skulle ut och ställde det på trappan, gick till gäststugan med det som skulle dit, städade lite snabbt i ordning där, plockade upp, tog med mig det som skulle bort tillbaka till trappan, hämtade det som skulle till förrådet och ställde bort det, tog en sväng i huset... ni förstår. Allting var planerat och förberett. Det blev inte en massa springande fram och tillbaka.
 
Tidigare idag, när Livia sov lunch, klippte jag gräset. Det tar ca en timme, så det var allt jag hann medan hon sov. Men nu på kvällen somnade hon vid halv nio, så jag höll på till halv tolv med att fixa och städa upp resten. Jag hämtade upp skottkärran, nya säckar jord på vägen samt det jag behövde för att plantera, så fick jag det gjort. När allt var planterat vattnade jag. Varenda steg är väldigt inplanerat så inga steg behöver tas i onödan, för om jag måste springa och hämta någonting så kommer jag av mig och glömmer vad jag gör. Nästa steg måste vara visuellt synligt förför mig, då håller jag farten uppe. 
 
Så ikväll fick jag gjort allting jag behövde ha gjort, och mer därtill. Just för att det blir så effektivt när man tänkt ut stegen i förtid. Men framförallt för att jag aldrig, aldrig någonsin säger till mig själv "åh, det här är jobbigt" eller "nej jag orkar inte". Jag tänker inte heller att jag måste göra någonting. Min tränare lärde mig att använda ordet "vill". Jag vill klippa gräset, för det blir så fint efteråt. Jag vill bära ut saker i förrådet, så känns huset mer städat sen. Jag vill plantera växterna, så kan jag skörda egna grönsaker senare. Att använda ordet vill och att se slutresultatet framför sig gör mig effektiv och glad, för sysslan blir rolig att utföra. Sedan gör jag det extra mysigt genom att t ex lyssna på en ljudbok eller en podd. 
 
"Du tänker för mycket" sa alltid mitt list-älskar-ex. Jag skulle snarare säga att det handlar om vad man tänker och inte hur mycket man tänker. Vilka ord du använder formar din syn på något. Är glaset halvtomt eller halvfullt? Olika ord och synsätt på samma mängd vatten. Orden man använder skapar en inställning i ens huvud. Ju mer man tänker att man inte orkar, ju mindre orkar man. Ju mer man tänker på hur härligt det blir, ju lättare är det att orka. En vision, ljuset i slutet på tunneln. Det är hemligheten i att orka och hinna göra 4 saker medan min sambo gör en sak. Om man ser sig själv som någon som hinner mycket, så kommer man också hinna mer.
 
Har du något trick för att underlätta vardagen?