När mänskligheten visar sina dåliga sidor

Det obehagligaste med Coronakrisen - förutom själva sjukdomen, såklart - är att det blir så uppenbart hur människor värderar och agerar. I Sverige har vi haft en enorm frihet jämfört med andra länder, och de flesta hanterar den galant. Men det finns alltid de som inte kan hantera den - som ska sätta sig tvärt emot eller som tar det på alldeles för stort allvar.
 
 
Jag tänker på de beväpnade männen som hotade sina ledare i Michigan för att få dem att häva restriktionerna som ska skydda mot Corona. Jag tänker på tonåringar som hostat på äldre för att jävlas. Jag tänker på överfulla uteserveringar och kända profiler som pekar finger. De som inte tar det på allvar och förstör för alla, sprider smitta och rädsla. Men också de som tänker enbart på sig själva. Jag läser på facebook inlägg från arga Gotlänningar.
 
Corona på Gotland har dubblat sedan påsk, och det skylls på "sommargotlänningar", dvs mest stockholmare med sommarstuga här, som kom hit vid påskhelgen för att fly kaoset i Stockholm. Som satte sin egen lust att resa och komma bort över risken att sprida viruset till Gotland. Det har skapat ett hat här, där framförallt äldre gotlänningar sitter och sprider hat på facebook. Men även andra län har samma utveckling. Platser dit många åker på semester, som Jämtland, har fått en markant ökning av antal insjuknade, intensivvårdade och dödsfall. De som inte tar det på allvar är lika farliga som dem som enbart tänker på sin egna hälsa. Som hamstrar mediciner, toapapper och ersättning de inte behöver medan de som behöver det akut står utan. 
 
 
Men jag tänker också på dem som tar det på för stort allvar. De som sitter på facebook och dömer. De som kastar onda ögat i butikerna. Min dotter satte en bit banan i halsen och jag har nog aldrig blivit så utstirrad och fått så hatiska blickar någon gång i mitt liv. Det finns dem som lobbar för att färjorna helt ska ställas in till Gotland på obestämd tid. Som skriver hatiskt om invandrare och alla generellt som inte är födda här på ön. Mamma berättade att innan det mesta stängde ner, så var typ alla asiatiska restauranger i Göteborg bojkottade för att folk trodde att de serverade mat med Coronasmitta. Alla fördomar blommar ut nu. Så mycket hat. 
 
Jag tycker att det är obehagligt att se hur många i kris väljer att hata och förstöra istället för att lösa. Istället för att tänka positivt och se mot slutet av tunneln, hitta syndabockar. Det är inte svårt att förstå hur Hitler kom till makten i ett raserat Tyskland när man läser de hatiska kommentarerna på Facebook. Därför vill jag passa på att sprida kärlek och tacksamhet. Till vår stadsminister Stefan Löfven som lämnar belsuten åt experterna och gör som de råder riksdahgen. Till Anders Tegnell som har gedigen erfarenhet av pandemier och som hamnar i skärselden i media. Till alla som tvättar händerna noggrant, som inte går ut i onödan. Som inte reser till sommarstugan just nu, som stannar hemma vid minsta symtom. Till alla som tar det är på allvar. Tack!