När mitt drömhus kom ut på marknaden

Vi är på husjakt. Vi har varit på visning kanske en gång i veckan sedan i somras, och det är så lärorikt. Det visar oss tydligt vad vi värderar och inte värderar. Att prata med mäklarna utmanar oss och får oss att fundera och resonera över våra krav. Ändå tycker jag att det har blivit tydligt: minst 4 hektar mark, ett hus med 4-5 sovrum, två toaletter, källare med minst 1,80 i takhöjd (Adam), någon form av byggnad för lösdrift/stall (mitt krav), byggnad/plats i lagård för studio och utsikt över en åker eller dylikt vid solnedgången (Adam). Det är dessa krav som vi ständigt återkommer till. Det är en ganska gedigen kravlista. Vi renoverar gärna, men om det är alltför mycket behöver det finnas gästhus eller så på tomten där vi vet att vi kan bo tryggt under tiden.
 
 
Dock är kraven faktiskt lite svårare än så. Ekonomibyggnaden/byggnaderna behöver ligga bredvid eller framför huset och inte bakom. Helst ska stall kunna vara separerat från studion, men det är inte superviktigt. Jag planerar inte att ha uppstallade hästar utan vill ha lösdrift, så stallet är mest för när det är fyrverkerier eller storm och de behöver stå inne. En stor hage med vindskydd är det enda jag egentligen känner att vi "måste" ha, finns där träd är det en bonus. Men nu kom det ut ett hus som fick mig att känna att de där 4-10 hektaren inte alls är viktiga.
 
 
Det kom ut en sekelskiftesdröm som jag fick syn på via Instagram, och jag föll som en fura. Adam ville först inte se det, för han tyckte att det där med solnedgång inte fungerade och att det var för mycket träd runt. Men sedan fick han marinera lite och har gått med på att i alla fall se huset. Träd går att fälla och vid närmare eftertanke tror han att utsikten blir fin. Huset uppfyller inte alla våra krav, men det går att lösa. Det finns plats för en hage, och som mäklaren till ett annat hus sa: mark går att arrendera, annars finns det gårdar man kan ha sin häst på. Och det är ju faktiskt ett allternativ, om det är rätt hus.
 
 
Just det här huset är verkligen ett drömhus för mig, det är stort nog utan att för den delen vara gigantiskt, med tillräckligt många sovrum. Det är i bra skick och jag tror bara att vi skulle måla tjejernas rum, annars är det redo för inflytt direkt. Studio finns inte, men tillfälligt kan jag ordna det i stallet, och på sikt bygga en mindre studio vid infarten. Hästen kan gå på sommarbete här i alla fall, men arrenderar jag mark runt omrking kan hon bo här på heltid framöver, hon också. 
 
 
Det enda problemet med huset, som jag ser det, är att det är så fruktansvärt fint och det kommer troligtvis bli en het budgivning. Jag tror att det är fler än jag som blivit stormförtjusta. Men är det så, blir det så. Det som är meningen kommer att hända, annars kommer det här huset vara en fantastiskt inspiration för oss. Bara att det kom ut nu medan vi letar ser jag som en enorm bonus, att få gå och titta på det och fantisera om att vara med i Downton Abbey. Det här är ett makalöst hus och jag ser framför mig hur enkelt det skulle vara att jobba med våra kreativa yrken i en sådan miljö.
 
 
På sikt är det ju alltid saker man vill göra med det. jag ser hur man stänger igen dörren på husets baksida där det nu står tambur, och gör det till ett större sovrum där jag och Adam kan bi i framtiden. På det viset får barnen vara ifred där uppe. Salskammaren skulle bli ett litet bibliotek, salen vårt vardagsrum och vi skulle ha ett bord för lite festligare middagar där. Sällskapsspel och sena kvällar i mysiga samtal skulle också uppmuntras när barnen blir lite äldre. 
 
Det bästa med att ha sålt sitt hus utan att ha köpt något annat än, är just att allt är möjligt. Att man kan fantisera och dagdrömma. Blir det inte detta hus, så blir det någonting annat, kanske inte lika fantastiskt från början, men jag vet att vi tillsammans kan göra huset underbart. Ett hus är ändå bara ett hus. Det är personerna i det som skapar ett hem. Men vissa hem är lite mer speciella än andra.