När man delar sina bästa loppisknep

Idag är det lördag och det innebär en sväng förbi min favoritbutik, second handbutiken Gåvan! Jag köper sällan men går där minst en gång i veckan och spanar, pratar med personalen och ev tar en fika. Nu är caféet stängt på grund av Covid-19, men annars har de billig, hembakad fika och allt går till välgörenhet. Hur bra är inte det?!
 
Är du en av alla dem som vill börja handla mer på loppis "men aldrig hittar något" eller "är rädd att det inte kommer att passa hemma"? Det är de två kommentarerna, sagda med sorgsna eller trötta röster, jag oftast får när jag berättar att jag köpt någonting fint. Så jag tänkte dela med mig om hur jag tänker.
Barnsaker kostar massor nytt och här går det verkligen att göra fynd!!
 
Ha måtten i fickan!
 
Jag har en lista i telefonen över mått på saker och ting. Köksbordet (ifall jag hittar dukar), Livias spjälsäng (för sängkläder och linande) och ytor som behöver fyllas. Nu har jag inga tomma ytor längre som jag letar möbler till, men förut hade jag flera platser i köket där jag mätt avståndet till fönster, tak och dörrkarmar, väggar, hörn och vad än nu fanns vid ytan. Det gjorde att jag kunde impulsköpa skåpet som ska fixas till i köket. Så ha en liten lista i telefonen, om det är något speciellt du vet att du skulle vilja byta ut. Soffans mått, köksbordets mått/måttet ett köksbord max kan vara. Måtten på en plats där du vill ha en stol eller fåtölj. Ha måtten, så vet du om du vågar slå till eller inte! Och ibland hittar man inte rätt mått, men har man måtten kan man se om det går att lösa på ett annat sätt, som mitt skrivbord i biblioteket, som är ett furubord sågat på längden och sedan hopfogat igen. Eller skrivbordet på mitt kontor, som jag bytta skiva på och gjorde lite snett istället.
Så här gjorde jag om ett furubord.
 
Så, nu vet ni alltså måtten. Men färgen, kommer den att passa? 

När det gälelr möbler bryr jag mig inte om färg. Det kan jag alltid måla. Är det riktigt gammalt vill jag inte förstöra ytan, men det är sällan så fina möbler finns på loppisar. Oftast är det furumöbler från 80- och 90-talet som nu kastats ut vid skillsmässor, borensningar och moderniseringar. Furu är toppen att måla! Men när det kommer till tyger är det svårare. Jag har ju en fördel i bloggen. Är jag osäker, går jag in på bloggen och söker upp bilder på ett rum. De är tagna med en vettig kamera och korrigerade så att det ska se ut som det faktiskt gör i verkligheten, så jag kan lätt se om färgerna skulle passa. Sedan jobbar jag ju med färg, så mitt öga är väldigt känsligt. Jag vet ofta exakt på nyansen om det matchar eller skär sig. Jag har aldrig köpt någonting som inte passar. Är du osäker, ta bilder med mobilen på dina rum eller platser i dagsljus, så har du det med dig. Då kan du kolla: liknar den här gardinen mina kuddar?
Dessa bilder kom upp när jag googlade mitt vardagsrum. Perfekt om jag är osäker på om ett kuddfodral kommer att passa. Vill man inte ha sitt hem på nätet, ha några bilder i mobilen eller i en google Drive-mapp du kan komma åt och kika på från telefonen!
 
Men håller du dig till det du gillar kommer helheten med tiden, så oroa dig inte. Jag gillar t ex matta tyger, bomull och sammet. Jag har väldigt få tyger i annat, så det matchar automatiskt i uttryck när jag köper en ny gardin. Jag har några sidenkuddar som bryter av, och dem är just kontraster. Kontraster i ett hem är viktiga för helheten. Det är okej att något sticker ut! 
 
Grundfärger och kontrastfärger i hemmet.
 
Men välj gärna kanske 5 färger som du håller dig till. Jag har mörkbetsat trä och vita väggar (när vi bygger ut huset ska här tapetseras!) som bas, grått som grund på många ställen och sedan mörkblått och mörkt dovrött som grundfärger. Jag blandar både guld och silver i detaljer, men håller rummen isär. Jag tycker inte det är jättefint att blanda metaller, så jag har silver i vardagsrummet och mässing i biblioteket. Köket varierar jag men just nu är det mässing. Jag föredrar egentligen silver, men prylarna är individer. Sedan älskar jag turkost, så det får gärna dyka upp på detaljer. Turkosa och blå kuddar! Generellt älskar jag lite smutsiga och slitna färger, vilket just nu är trendigt så det är riktigt svårt att hålla sig borta från butikerna!! Men om några år kommer det innebära att en hel del av det hamnar på loppis, så jag väntar gärna...
 
Fråga dig själv: Vilka är dina favoritfärger?
 
Prisvärt med lakan på second hand!
 
Mina bästa fynd är barnsaker och barnkläder!
 
Det allra bästa att köpa begagnat är barnsaker. Barnkläder kostar i regel en tiondel second hand. Jag har haft en enorm tur att få ärva en massa, men det jag inte ärvt har jag köpt second hand. Jag kan räkna upp de saker jag köpt nytt (allt utom typ en grej på rea) för det är väldigt lite. Jag har en lista i telefonen på saker Livia behöver. Jag håller just nu span på skor och stövlar i större storlekar. Hon har 20 nu men de är snart för små. Jag har köpt två par stövlar på second hand för 20 respektive 25kr, men paret jag panik-köpte nytt när jag insåg att hon behövde ett par på dagis också kostade 149kr. De begagnade var i lika fint skick. Så onödigt att köpa nytt! Jag tvivlar på att jag kommer köra nya skor till Livia förrän hon är typ 4-5. Jag köper mycket på tradera nu för tiden. där dyker det upp stora klädpaket för inga pengar alls. Fläckar som inte går bort? Jag tvättar med Vanish men fungerar inte det lägger jag det i ett soligt fönster ett par dygn, så är det borta. 
Nästan allt ni ser här är second hand. Ärvd spegel, stol och bord från second hand, ärvt fårskinn. Bara lampskärmen (Gekås 2013 typ) och tigern är köpt nya (Sambons souvinir från SF 2013).
"Bra att ha" vs "Jag behöver en lampa till sovrummet"
 
Bordet, stolen och spegeln är från olika tider och olika ställen, men deras grundfärg och patina får dem att hänga ihop. Syrran ärvde spegeln när vi var typ 6-7 år och gav den till mig ca 2012, bordet köpte jag på loppis för 800kr året innan och stolen för typ 180kr några månader eller något år senare. Men det hänger ihop, för att min smak är just mörkbetsat trä och sekelskifte. Jag älskar ca 1700-1920, och köper man någonting med en tanke att ha det till någonting speciellt så fungerar det. Dret värsta, värsta du kan göra är att köpa något som "kan vara bra att ha i nästa boende" eller "åh den här var fin men jag har ingen aning om vart jag ska ha den". Då får du fulla skåp och garderober och stress. Jag gjorde så när jag var yngre, men nu efter husköpet så är det absolut inte så. Allt jag köper har jag en plan med. Jag vet vilket rum det ska stå i när jag håller det i handen. Vet jag inte det, så köper jag det inte. Är jag osäker, så köper jag. Oftast går det, och om det absolut inte skulle fungera så hittar jag alltid en plan B, eftersom hela huset går i ungefär samma färgskala och stil. 
Hur min kundkorg kan se ut när jag handlar second hand. Jag brukar gå omkring med allt länge innan jag slår till, och tänka: Behöver jag det här? Kan jag hitta/tillverka detta billigare/bättre? Vart ska det vara? Kommer jag ångra om jag inte slår till?
5 saker jag aldrig köper:
1. Ljusstakar
2. Ehm...
3. ...hmmm...
4. ...ja du...
5. ...allt annat är okej.
 
5 saker jag alltid har span på:
1. Barnkläder & barnskor
2. Bestick
3. Förvaring, det behöver jag alltid!
4. Böcker av författare jag gillar
5. Extra delar till porslin jag redan har.