När pengarna går till barnsaker

Jag precis innan vi gick ut med nyheten! Jag tyckte magen var sååå stor.
 
Min sambo och jag är verkligen världens mest lyckligt lottade människor. I slutet av månaden blir vi äntligen föräldrar! Som jag längtat efter barn. Jag har följt mammabloggar i många år och känt en värme i bröstet och hoppats på att en dag själv få snusa bebishår, välja gulliga tapeter till ett rum fullt med leksaker och gå på loppisar i jakt på fina gamla leksaker. Sambon längtar efter att få titta på tecknad film i soffan med barnen, bygga kojor och laga mat med dem. Det lär dröja innan han kan göra just dem sakerna, men vi är äntligen på en plats där jag kan springa på loppisar och fixa barnrum! Vi har köpt hem färg och tapeter och ska sätta igång nu i veckan. ÄNTLIGEN! Men just här är det viktigt att inte låta fixarivern stiga en åt huvudet utan tänka praktiskt och ekonomiskt. 
 
De första sakerna vi fick eller fick ärva.
 
Jag skrev ju ett långt inlägg förra veckan om ekonomi. Jag har alltid hört att det är dyrt att få barn, någon sa någon gång att ett barn kostar ungefär en miljon kronor att uppfostra. Man får 1250kr/månaden från staten i så kallat barnbidrag  (alltså i år 2019) eller mer, om man har flera barn. Det är ca 270 000kr man får fram till och med att barnet fyller 18 år (det övergår ju i studiebidrag sen och betalas ut tills barnet gått ut gymnasiet). Om det nu kostar en miljon att fostra ett barn så är det verkligen en förlustaffär för föräldrarna rent ekonomiskt. Men samtidigt behöver det inte bli så farligt dyrt om man är medveten om vad saker kostar och vart man kan köpa det begagnat. Har man tur och har vänner eller familj omkring sig kan man spara många tusenlappar på att ärva eller få olika saker. Allt måste inte vara nytt, hur kul det än är att gå i affärer eller klicka hem saker på nätet. Investerar man i bra saker håller det också till fler än ett barn så det blir inte dubbelt så dyrt med dubbelt så många barn. Planerar du barn vill jag verkligen tipsa om att redan nu öppna ett sparkonto! Jag önskar vi hade gjort det innan vi plussade. Men det tipset fick jag inte och tänkte inte alls på själv.
 
Min underbara mamma har sytt flera plagg, ett babynest och virkat små ugglor till en barnvagnsmobil. Minst sagt en engagerad mormor! 
 
Jag har sprungit på loppisar så länge jag kan minnas. När jag flyttade hemifrån var det typ allt jag hade råd med och jag hade ett växande inredningsintresse. Senare handlade det om adrenalinet i jakten, spänningen i att aldrig veta vad man skulle hitta för fynd. Begagnat är både ekonomiskt och smart för miljön, oavsett om det är fått eller köpt. Dessutom är äldre prylar oftast av bättre material, riktigt trä istället för mdf till exempel. Många är rädda för begagnat, att det skulle vara ofräscht eller fullt med ohyra. Det var jag mer orolig för i Kaifornien, där alla hus typ hade kackerlackor, men i Sverige är ohyra väldigt ovanligt. Dessutom försvinner det och annat eventuellt smuts när det behandlas, tvättas eller diskas. Du ska ändå alltid rengöra eller tvätta det du köper innan användning, oavsett om det är nytt eller begagnat. Smuts, kemikalier och liknande finns på allt. Frukt och grönt har oftast besprutats kraftigt för att klara långa transportsträckor och nya kläder kan innehålla spår av både färgämnen och gifter efter olika behandlingar av tyget. Typ alla jag känner handlar på sekund hand och jag har aldrig i Sverige stött på någon form av ohyra. Men innan jag tar in någonting och använder det, tvättar jag det som sagt. Är man orolig kan man dessutom köpa en gammal spjälsäng men komplettera med ny madrass. En ny spjälsäng kostar mellan 1000-2000kr, medan en begagnad på Gotland ligger mellan 100-400kr. Då ingår madrass, annars kan du köpa madrasser för ett par hundralappar nya via internet eller köpa och fixa själv från typ Jysk. 
 
Jag kan dessutom trösta dig med att så vida du eller familjemedlemmarna inte har någon allvarlig sjukdom med extramt nedsatt immunförsvar, finns det i Sverige inga bakterier som kan skada dig. Som blivande förälder vill jag återigen rekommendera överläkaren Agnes Wold och hennes bok Praktika för Blivande föräldrar, där hon förklarar vad som är farligt för oss och små barn och vad vi är superrädda för i onödan. Finns på Storytel. 
På loppis eller i så kallade secondhandaffärer kan du hitta allt från barnsaker till köksprylar. Allt går att rengöra, om du är orolig för smuts. 
 
Nu springer jag inte så mycket längre, för vi har det mesta vi behöver. Men om vi är i behov av någonting och det inte är tokakut, kollar jag alltid begagnat först. Därför är medparten av våra inköp till barnet gjorda second hand. Till exempel vår barnvagn! Vi kommer att komplettera med en helt nytt så kallat "babyskydd", alltså bilbarnstol till nyfödda. Detta för att jag inte hittat något vettigt begagnat på Gotland. Ekonomiskt blir det också bra för oss med nytt, eftersom vi hoppas på flera barn och ett nytt kommer att hålla för alla barnen och inte bara för det första. 
 
Barnvagn kan bli svindyrt. Det kan jag absolut rekomendera att leta efter begagnad, gärna lång i förväg så att du inte behöver bli stressad. Vi hav 1500kr för vår. Eller öppna ett sparkonto i god tid så att du kan köpa en ny för 10-17k utan att gråta blod. För oss var en helt ny vagn aldrig ett alternativ och jag scannade nätet mycket noga innan jag hittade vår. 
 
Begagnad barnvagn, 1500kr. Både sitt- och Liggdel ingick. 
 
Andra utgifter är kläder. Det kostar mycket med nya barnkläder och det finns hur mycket fint som helst på marknaden. Det är dock det mest onödiga att köpa, för de används så extrem kort tid. Jag har köpt några plagg nya, just för att det är så vansinnigt kul. Ett tvåpack bodys från "I Love ECO" samt ett tvåpack matchande men aningen större byxor när Maxi sålde ut (gav 69 eller 49kr) och ett tvåpack lite större bodys på Netto för 49.90. Sedan köpte jag också gulliga kläder till jul när dem såldes ut. Totalt tror jag att jag lagt 350kr på helt nya kläder, sedan ca 500kr på begagnade kläder. Jag har fått säkert tre påsar kläder i olika storlekar från släkt och vänner. Mamma har också sytt en hel del. Jag tror att vi har så vi klarar oss med kläder det första halvåret i alla fall, för betydligt mindre än en tusenlapp. Det vi köper nu är mest för att det är gulligt, inte nödvändigt. Och den dagen vi är klara med det, kommer det mesta att doneras vidare inom släkt- och vänskaran igen. Något plagg sparar man nog som minne och till barnen, men de flesta kommer att gå till någon som har nytta av det nu och inte om trettio år.
 
 
Andra saker vi fått är bland annat en helt underbar babysitter. Den har vi fått av sambons pappa och fru, egentligen mest från henne skulle jag gissa. Otroligt fin och redan väldigt älskad, fast av katten. Den snyggaste babysittern jag någonsin sett. Jag har lite saker som ska upp i mobilen men då katten också uppskattade dessa hängande leksaker får dem vänta tills bebisen är här. 
 
Det finns billiga babysitters begagnat, men det allra roligaste är att ärva eller få av någon.
En rolig sak att önska sig! Jag älskar vår nästan lika mycket som katten.
 
Vad har vi mer köpt? Ett par lakan för under 50kr. Jag har kvar lakan sedan jag var barn, så där behövdes inte mycket. Och för den händige är det billigt att köpa ett vuxenlakan och sy om, särskilt på loppis. Textil kostar ingenting begagnat och är oftast i kanonskick. En tvätt, och det blir som nytt. Sedan hittade jag en begagnad bärsjal för 70kr. Jag köpte några meter vaxad frotté som ska skydda madrasserna i barnsängarna för 420kr. En av bitarna ska ner i vår säng ifall vattnet går där. 
 
Vi har också köpt en resesäng begagnat för 200kr och en skötbädd på IKEA för 169kr. En rävlampa till barnrummet som ordinarie skulle ha kostat 299 men som var sänkt med 20%. När jag och syrran var på Gekås sålde dem ut en liten förvaringsmöbel för 49kr som jag köpte och fixade till. Jag skulle vilja ha en sänghimmel över vaggan, men det får vi kika på när rummet är klart för jag har ingen aning om vilken färg det skulle vara i så fall. Vaggan är fint ljusblå och den sov sambon i som barn. Vi har dessutom fått (!) en bedside crib och en liten säng i rotting av sambons chef. Och en blöjtunna. Det vi behöver fixa nu är påsar till tunnan, ev gardiner till barnrummet, grindar för trappan (tänker att vi kan fixa det till sommaren när vi dessutom byter trappräcke) och apoteksvaror. Vi har fått både flaskor och nappar av vänner och i gratisboxar från apotekten. Jag köpte en bitring på utförsäljning och vi har fått både det och speldosa och lite leksaker från kompisar. Filtar har vi fått några, blöjor har vi fått lite och vi har kvar lite gosedjur, böcker och leksaker från att jag var liten. Kanske finns något från sambons barndom kvar på deras vind i hans barndomshem, det vet jag inte. 
 
Presenter från vår Babyshower.
 
Jag uppskattar att vi lagt ca 3600 på själva barnet än så länge. Ca 600kr har vi betalat för gravidsim, och 450kr för gravidkläder. Vi har väl parkerat för kanske 150kr sammanlagt utanför sjukhuset i och med alla besök och kurser. Säg att jag har glömt någonting också, så skulle jag säga att vi totalt hittills är vi uppe i omkring 5000kr. Med de återstående sakerna vi behöver köpa in, skulle jag uppskatta att vi kommer upp i kanske 10-12k totalt innan barnet ens är fött, (för vi har hittat ett babyskydd vi gillar med inbyggd vagn som kommer underlätta ordentligt när vi reser. Vi skulle kunna välja ett enklare/billigare babyskydd men för oss känns det som en bra investering). Kostnaderna har det inte känts då vi delat upp köpen lite åt gången de senaste sex månaderna, men med tanke på hur mycket vi fått skulle det inte förvåna mig om det kostar 20-30k för någon som köper allt nytt eller allt själv. Det springer lätt iväg. Så om du väntar barn eller planerar att vänta barn skulle jag vilja tipsa om att sätta undan en liten summa varje månad redan innan ni plussar, så kan ni köpa vad ni villi stället för att oroa er för pengar.
 
Så om teorin jag hört har vi alltså "bara" ca 990 000 kr kvar att betala för vårt första barn.
Positivt tänkande!