När man åter är tillbaka på 66

 
Och så var det dags att gå igenom hur det går för vårt klimatsmarta ätande! Jag har fått siffrorna för januari. Spontant kände jag att det borde se mycket bättre ut än december, för vid jul vet jag att det är mer kött på våra tallrikar och många matvaror som inte finns som ekologiska. Nu är vi nere på 66! Det känns ju skönt. Det ser ganska likt ut annars om man jämför med November, men vi kan fortfarande bli bättre. Jag skulle specifikt vilja veta vad olika matvaror ger. Jag förstår till exempel inte hur vi kan ha sådana skyhöga siffror på Mejeri. När man klickade där fanns kategorien "färdigmat" med. Jag skulle bra gärna vilja veta vad det är, för jag kan inte minnas senast jag köpte någonting som skulle kunna kallas färdigmat. Men nu efter några månaders aktivt tänkande, anar jag att den här funktionen har en del brister.
 
 
Till exempel, så vet jag att jag köpt flera rättvisemärkta varor. Jag har köpt choklad vid tre tillfällen som var Fair Trade. I vanliga fall köper jag inte choklad, men jag skulle baka till min födelsedag och var noga med att bara köpa ekologiskt eller varor med annan bra märkning. Så det verkar som om inte alla varor registreras. Jag undrar var felmarginalen ligger och om en vara enbart kan räknas i en enda kategori. För den fairtrade-märkta chokladen är även ekologisk. Men oavsett, så ska jag inte vara butter över det här! Det är ändå bra siffror. Och allt finns inte som ekologiskt eller miljömärkt, men vissa saker vet man ju om att det är bättre eller sämre för miljön. Till exempel när jag köper gotländskt mjöl, grönsaker eller korv. ICA tänker antagligen inte på vart jag bor, och tar troligtvis hänsyn i sina beräkningar till om jag köper Skånskt, Jämtländskt eller Gotländskt.
 
 
Vi tog också ett annat beslut i Januari, jag och sambon! Då det inte finns ekologiskt bröd, så har vi helt slutat köpa det. Istället är tanken att baka eget, när vi nu äter bröd. Nu är det väldigt sällan vi gör det, och vi har fortfarande lite i frysen. Men planen är till exempel att börja baka eget korv- och hamburgebröd! För det är någonting vi älskar, att gå till stranden och grilla. Det ska bli spännande att se hur februari kommer att se ut. De siffrorna borde ju släppas nu i dagarna.
 
 
Spontant tycker jag att vi kunde ha ätit mer varor i säsong. Vi har ätit en del potatis, men den köper vi inte på ICA. Sambons pappa odlar ekologisk potatis, så vi köper den där. Till sambons stora chock. Tydligen hade han inte förstått att jag faktiskt betalar när jag åker och hämtar i deras gårdsbutik! Det uppdagades i förra veckan, när vi för en gångs skull var på Maxi tillsammans och han sa att vi var tvugna att köpa potatis.
"Nej, det gjorde jag igår!" svarade jag glatt. "Jag köpte det när jag ändå var på Halner!".
Han stirrade på mig som om jag plötsligt fått lila hår. "Köpte du potatis? På Halner? Köpte du den?".
"Ja, det är väl klart? Jag kan ju inte bara ta den?"
Han stirrade på mig några sekunder innan han skrattade och skakade på huvudet. "Varför inte?"
"Det behöver du ju inte. Det är ju familjen!"
Men det känner jag visst att jag behöver! Jag skulle aldrig ta något för givet, inte ens från min egen familj och definitivt inte från hans! Bara för att han känner att han kan ta en säck potatis då och då innebär det inte att jag känner så. För mig är det väldigt viktigt att få göra rätt för mig. I sommar hoppas jag dessutom att vi kan sätta potatis i vårt eget potatisland! Så kanske vi inte behöver köpa alls. Det vore häftigt!
 
 
Jag har skickat listan med Mars månads förslag till sambon. Potatis och gul lök är ju enkelt att äta mycket. Morot tycker jag är svårt, det blir lätt så sött i mat. Men det är gott! Jag äter det som godis. 
 
Har du kikat på dina klimattips på ICAs hemsida, om du nu handlar på ICA? Har andra matkedjor liknande funktioner?